NewBee

Generator novih poslovnih modelov pri energijsko učinkoviti gradnji in obnovi objektov

(Novel Business model generator for Energy Efficiency in construction and retrofitting)

Projekt je so-financiran s strani Evropske komisije v okviru 7. okvirnega programa (FP7: EeB.NMP.2012-3 Programme)

Zaradi povečevanja stroškov tradicionalnih virov energije ter razpoložljivosti novih nastajajočih tehnologij gradnje tako glede razsvetljave, ogrevanja, prezračevanja, klimatizacije, izolacije, spremljanja energetske učinkovitosti in upravljanja stavb s pomočjo integriranih tehnologij obnovljive energije, se pričakuje povečanje globalnega trga za rešitve, ki vodijo k nizkim emisijam ogljika. Vendar pa so za to nujno potrebne nekatere finančne, organizacijske in socialne inovacije za spodbuditev preoblikovanja v smeri bolj trajnostnih stavb in mest. Novi učinkoviti 'zeleni' poslovni modeli bodo morali biti uvedeni s pomočjo povezovanja in sodelovanja poslovnih omrežij za pospešitev sprejetja najnovejših energetsko učinkovitih rešitev. Povezave bodo omogočile zgodnjo udeležbo vseh zainteresiranih členov vrednostne verige v procesu energetsko učinkovite gradnje oz. rekonstrukcije. Veriga vključuje na primer mala gradbena in obrtniška podjetja, ponudnike energetskih storitev, lastnike stavb (tako zasebnih, kot javnih), lokalne uprave in finančne institucije.

Primeri poslovnih modelov

Španski: primer uporabe NewBEE pri rekonstrukciji skupine stanovanjskih stavb
Primer poslovnega modela v Španiji sestavlja rekonstrukcija skupine stanovanjskih stavb v mestu Merida (z 80 stanovanji v javni lasti). Za uporabo pri rekonstrukciji stanovanjskega bloka bo razvit in prikazan nov koncept multifunkcijske fasade.

Nemški: primer uporabe NewBEE pri rekonstrukcijah eno- in večdružinskih hiš
Na podeželskih območjih v Nemčiji so najbolj pogost tip stavbe eno-ali večstanovanjske hiše, zato je tak tip stavbe izbran za razvoj aplikacij in testiranje rešitev, predvidenih v projektu NewBEE.

Finski: primer uporabe NewBEE pri treh različnih primerih rekonstrukcij
Finski poslovni primer se osredotoča na razvoj procesa energetsko učinkovite in trajnostne prenove s pomočjo treh različnih študij. Vsako od finskih MSP (malo do srednje veliko podjetje), ki sodeluje v projektu, bo obravnavalo svoj primer. Sodelujoča MSP bodo v praksi preizkusila koncepte in orodja, ki bodo razvita v projektu NewBEE.

Slovenski: primer uporabe NewBEE za organizacijo velikega obsega rekonstrukcij stanovanjskih stavb
Poslovni primer predlagan v Sloveniji, teži k razvoju poslovnega modela za energetsko obnovo obstoječih stanovanjskih stavb, zgrajenih pred letom 1980, da bi do leta 2020 izpolnili zahteve ambicioznih ciljev nizkoogljične družbe do leta 2050 (EPBD RECAST: 20-20-20). Predlagani primer izhaja iz izkušenj, pridobljenih v času obnove Posočja po potresu leta 1998.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.