DELAVNICA - Projekt celovite prenove stavbe in Znak kakovosti v graditeljstvu

DELAVNICA - Projekt celovite prenove stavbe  in Znak kakovosti v graditeljstvu

28. oktober 2023

DELAVNICA

Projekt celovite prenove stavbe in Znak kakovosti v graditeljstvu

Delavnica bo potekala v okviru sejma Ambient-Dom plus v sredo, 8. novembra 2023, med 10:30 -12:30 v dvorani FORUM v 1. nadstropju na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v Ljubljani.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka predhodno prijavite najkasneje do torka, 7. novembra 2023, preko spletne prijave.
Udeleženci prejmejo brezplačno vstopnico za ogled sejma Ambient-Dom plus 2023.
Vljudno vabljeni javni in zasebni investitorji in drugi zainteresirani deležniki.

Uspešnost prenove stavbe je v največji meri odvisna od vodenja projekta, ki je v domeni investitorja oz. njegovih strokovnih služb ali zunanjih usposobljenih strokovnjakov. Zastavljeni projektni cilji in pogoji prenove morajo biti izvedljivi in uresničljivi ter zasnovani na trajnosti in krožnosti z mislijo na celotno življenjsko dobo stavbe.

Največji izziv pri prenovi je še vedno povezan z merili za določitev želene ravni kakovosti z ustreznim mehanizmom zagotavljanja le-te v vseh fazah projekta, t.j. od določitve projektnih ciljev in pogojev, razpisa za izbiro projektantov in izvajalcev, nadzora nad idejnim in izvedbenim projektom ter nad samo izvedbo prenove do upoštevanja uporabe in upravljanja stavbe, vzdrževanja in servisiranja in nenazadnje na končno razgradnjo in reciklažo. Eden izmed sodobnih mehanizmov zagotavljanja kakovosti so certifikacijski znaki oz. znaki za okolje, ki so v t.i. razvitem svetu sinonim za višjo in preverjeno kakovost blaga in storitev.

Na delavnici bodo investitorjem in drugim deležnikom predstavljeni ključni vidiki trajnostnih in na krožnosti zasnovanih stavbah in znaki za okolje kot mehanizmi zagotavljanja kakovosti, ki so investitorjem v pomoč pri sprejemanju njihovih odločitev. Podrobneje bo predstavljen primer nemškega Znaka kakovosti RAL s skoraj 100 letnim delovanjem, ki je uspešno vpet v javno naročanje in druge mehanizme pri nabavi blaga in storitev. V nadaljevanju bodo podane vzporednice z nacionalnim znakom za okolje, poimenovanemu Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG. Na koncu bo z vabljenimi investitorji potekala izmenjava mnenj, izkušenj, ovir, potreb in izzivov, ki bodo lahko podlaga za oblikovanja meril na nacionalni ravni v okviru nadgradnje znaka ZKG.

Pomen znaka ZKG v našem okolju je bil prepoznan tudi v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, akcija C4.1, v okviru katerega poteka razvoj nadgradnje znaka ZKG z namenom čim hitrejšega razogljičenja stavbnega fonda s poudarkom na zagotavljanju višje in preverjene kakovosti.

Program dogodka

Pri tem je ključen razvoj in oblikovanje transparentnih elementov kakovosti z merili, posebej prilagojeni javnim naročnikom, npr. Zeleno javno naročanje, več na spletni platformi www.trajnostnagradnja.

Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
maj 2024
P T S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.