Merila kakovosti in ocenjevanje

Merila kakovosti in ocenjevanje

APLIKATIVNI PROJEKTI ZKG

Za vsak izbrani predmet ocenjevanja/vrednotenja se:

  • pripravi osnutek projekta;
  • izbere projektna skupina, v kateri sodelujejo uveljavljeni strokovnjaki s področja predmeta ocenjevanja/vrednotenja;
  • pripravi podrobne merila za ocenjevanje/vrednotenje, ki temeljijo na enotnem modelu ZKG – zapis dobre gradbene prakse na predmetnem področju;
  • pripravi in izvede letni javni razpis;
  • določi ocenjevalno komisijo, ki jo potrdi PO ZKG;
  • izvede postopek ocenjevanja/vrednotenja;
  • podeli priznanja ZKG;
  • določi pogoje za uporabo grafične podobe ZKG kot blagovno storitvene znamke;
  • nadzoruje in spremlja uporabo blagovne znamke ZKG.

DOBRA GRADBENA PRAKSA

Tehnološko razvojni vidik ZKG:

  • organizacija in interdisciplinarno sodelovanje strokovnjakov pri pripravi dobre gradbene prakse;
  • zapis meril dobre gradbene prakse;
  • vzpostavljena možnost za samoocenjevanje in primerjavo z dobro gradbeno prakso na tem področju;
  • identifikacija problemov in možnosti za izboljšave;
  • kontakti, sodelovanje med strokovnjaki in proizajalci;
  • strokovno usposabljanje, razvojno tehnološko sodelovanje.

MERILA ZA OCENJEVANJE

Sistem točkovanja je pripravljen na podlagi sheme ZKG. Kakovost prijavljenega proizvoda, storitve, naprave ali tehnologije se točkuje glede na 6 sklopov, ki so razvidni iz spodnje tabele. Razporeditev točk se pripravi za vsak predmet ocenjevanja/vrednotenja posebej. V spodnji tabeli je prikazan sistem točkovanja za ocenjevanje/vrednotenje oken, kjer je poudarek na energetski učinkovitosti proizvoda in drugih karakteristik proizvoda, ki so povezane z energetsko učinkovitostjo:

Merila: 
Št. možnih točk
1. rezultati kakovosti  475 točk
2. učinkovitost in kakovost procesov 395 točk
3. strategija in voditeljstvo 30 točk
4. zadovoljstvo kupcev  50 točk
5. vpliv na družbo in okolje 25 točk
6. finančni in poslovni uspeh 25 točk
Skupaj možnih točk 
1000 točk

POSTOPEK OCENJEVANJA

Postopek ocenjevanja je sledeč:

  • prvi krog ocenjevanja na podlagi prijavne dokumentacije;
  • določitev ožjega izbora;
  • izvedba presoje proizvoda in prijavitelja;
  • drugi krog ocenjevanja/vrednotenja - upoštevanje rezultatov presoje;
  • izdelava končne ocene in poročila o dobitnikih;
  • obvestilo dobitnikom o rezultatih ocenjevanja/vrednotenja;
  • razreševanje morebitnih pritožb.

MERILA ZA DOBITNIKA PRIZNANJA ZKG

VRSTA PRIZNANJA  POTREBNO ŠTEVILO TOČK
 ZKG 90% MAX <= ŠT <= MAX
ŠT > MIN 

ŠT- končna ocena glede na merila ocenjevanja/vrednotenja

MAX- maksimalno število točk, ki jih je dobil najboljši ocenjevani proizvod / storitev

MIN- 572 točk (od 1000 možnih) je minimalno število točk, ki so potrebne za kakršnokoli priznanje.

DOBITNIK PRIZNANJA ZKG

Dobitnik priznanja ZKG je izdelek, storitev, naprava ali tehnologija, ki v postopku ocenjevanja/vrednotenja pridobi zadostno število točk. Pogoji za dobitnike priznanja ZKG so določeni v razpisnih pogojih. Dobitnik ZKG pridobi pravico do uporabe blagovne znamke ZKG.

  • nagrajene izdelke/storitve/naprave/tehnologije lahko označuje z grafično podobo ZKG;
  • marketniški učinki;
  • povečevanje prodaje;
  • večje zaupanje kupcev.

PRIMER PRAVILNE UPORABE BLAGOVNE ZNAMKE ZKG

Uporabnik grafične podobe ZKG mora pravilno uporabljati blagovno znamko ZKG, ki mora vsebovati letnico (npr. 2007), registrsko številko znaka (npr. 66) ter pisno navedbo, na kateri izdelek, storitev, napravo ali tehnologijo se nanaša  (npr. za Izvedbo oblaganja bazenov s keramičnimi ploščicami).

Grafično podobo priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu brez letnice in registrske številke uporablja le izvajalec projekta ZKG, Gradbeni inštitut ZRMK.

KAKŠNO JE PRIZNANJE?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.