Gradbeni inštitut ZRMK in svetovni inženirski forum, WEF 2012

Gradbeni inštitut ZRMK in svetovni inženirski forum, WEF 2012

17. september 2012

Inženirski zbornici Slovenije je bilo lansko leto na srečanju Svetovne zveze inženirskih organizacij izkazano zaupanje in predvsem čast, da letos organizira Svetovni inženirski forum, WEF 2012. Svetovni inženirski forum je potekal v ljubljanskem Grand hotelu Union od 17. do 21. septembra 2012, v njegovem okvirju je bilo organizirano tudi srečanje Svetovne zveze inženirskih organizacij. Rdeča nit tokratnega foruma je bila »Trajnostna gradnja«, pri čemer pa ne gre spregledati pozornosti, ki sta jo organizatorja, Inženirska zbornica Slovenije in Svetovna zveza inženirskih organizacij, namenila mladim inženirjem.

Na tako odmevni prireditvi, kot je Svetovni inženirski forum, WEF 2012, je dejavno sodeloval tudi Gradbeni inštitut ZRMK. Gre namreč za razvojno-raziskovalno usmerjen inštitut, katerega naloga je sodelovanje pri razvoju in raziskavah ter domačih in mednarodnih programih, preko katerih se povezuje s številnimi partnerji in inštitucijami. Tako prispeva tudi pri prenosu najnovejših znanj in spoznanj s področja graditeljstva in predvsem trajnostne gradnje. Na Svetovnem inženirskem forumu je predstavil svoje raziskovalno-razvojne projekte in tvorno sodeloval pri povezovanju glavnih obravnavanih sekcij. Vodja centra za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo, dr. Marjana Šijanec Zavrl, je predsedovala sekciji »Zelena gradnja«, doc. dr. Henrik Gjerkeš iz istega centra pa pri sekciji »Trajnostna infrastruktura«. Kot predavateljica slednje sekcije je dr. Marjana Šijanec Zavrl predavala o zelo aktualni temi »Vključevanje skoraj ničenergijskih stavb v trajnostna omrežja« ter v sodelovanju z Natalie Essig z Inštituta Fraunhofer iz Nemčije pripravila predavanje na temo mednarodnega projekta Open House. Med srečanjem je dr. Šijančeva tudi nastopala v radijskih in televizijskih prispevkih, ki so se nanašali na Svetovni kongres inženirjev. Posebna čast pa ji je pripadla, ko je kot glasnik inženirjev prebrala tudi Ljubljansko deklaracijo o trajnostnih stavbah in infrastrukturi (več na http://www.izs.si/izpostavljena-novica/n/aktualno-927/), namenjeno svetovnim voditeljem. Iz sprejete deklaracije izhaja, da se inženirji zelo dobro zavedajo načel trajnostnega načrtovanja, gradnje in ohranjanju okolja ter si prizadevajo zanje.

Z objavo Ljubljanske deklaracije se je tako končal Svetovni inženirski forum, največja letošnja stanovska prireditev v Sloveniji.

 

Preberi več

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.