Spremljevalni dogodek: Posebnosti prenove stavbe kulturne dediščine – primer iz prakse

Spremljevalni dogodek: Posebnosti prenove stavbe kulturne  dediščine – primer iz prakse

28. oktober 2023

Spremljevalni dogodek

Posebnosti prenove stavbe kulturne dediščine – primer iz prakse

Dogodek bo potekal v petek, 10. novembra 2023, med 10:30 in 13:30 v okviru sejma Ambient-Dom plus v dvorani FORUM v 1. nadstropju na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v Ljubljani in terenskem ogledu.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka predhodno prijavite najkasneje do 8. novembra 2023 preko spletne prijave.

Udeleženci prejmejo brezplačno vstopnico za ogled sejma Ambient-Dom plus 2023.

Vljudno vabljeni vsi, ki ste sodelovali pri uspešnih izvedbah prenove stavb oziroma tovrstne projekte načrtujete.
Posebej k udeležbi in izmenjavi izkušenj pri prenovi stavb vabimo slušatelje usposabljanj za celovito prenovo stavb v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (www.trajnostnagradnja.si).

Stavbe se med seboj razlikujejo in prenove ne potekajo po enotnem receptu. Svojevrsten izziv za investitorja, projektantsko skupino, nadzornika, izvajalce, finančne ustanove in tudi spomeniško službo predstavlja prenova stavbe kulturne dediščine, saj se odpirajo številne dileme, ovire in izzivi z novimi tehnično-tehnološkimi rešitvami, kot tudi finančnega in okoljskega vidika ter zahtev in usmeritev spomeniške službe. Na ravni države je v izdelavi metodologija umeščanja fotonapetostnih naprav na stavbe kulturne dediščine in v območjih naselbinske dediščine ter posodobitev Smernic za energetsko prenovo stavb kulturne dediščine. Vzporedno pa poteka razvoj nadgradnje meril kakovosti za vrednotenje projektov celovite prenove stavb kulturne dediščine.

V prvem delu bodo na primerih prenove dveh večstanovanjskih stavb (stavbna in naselbinska dediščina) predstavljeni organizacijski, tehnično-tehnološki in kulturnovarstveni izzivi in ovire pri načrtovanju in izvedbi prenove. Podrobneje bodo predstavljeni elementi varstva kulturne dediščine, nujni utrditveni in ojačitveni ukrepi, odprava vlage in požarna varnost. Dotaknili se bomo tudi energijskih kazalnikov in razogljičenja tovrstnih stavb ter pastmi in izzivi, s katerimi se srečujemo pri načrtovanju in izvedbi ter tudi rabi prostorov in bivanju v prenovljenih stavbah.
Po krajših predstavitvah po potekala razprava z udeleženci z izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj, kjer bomo preverili:

- ali sledimo trendom in novostim pri prenovah stavb kulturne dediščine,
- kako pristopati pri tovrstnih prenovah s tehnično-tehnološkega in okoljskega vidika in način implementacije dobre prakse,
- katere so naloge upravljavca, lastnikov, odločevalcev, stroke, energetskih svetovalcev in države,
- kje so pasti in priložnosti pri prenovah v luči financiranja,
- kakšne so izkušnje z že izvedenimi prenovami ter
- katera znanja in veščine potrebujemo pri spodbujanju, načrtovanju, financiranju in spremljanju izvedbe prenove.

V zadnjem delu bo organiziran in izveden terenski ogled prenovljene večstanovanjske stavbe kulturne dediščine z orisom načrtovanih in izvedenih ukrepih, izzivih in ovirah z mehanizmi financiranja naložbe.

Program dogodka, petek, 10. november 2023, med 10:30 in 13:30:

Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
maj 2024
P T S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.