NA SEJMU MEGRA PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

NA SEJMU MEGRA PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

08. marec 2023

NA SEJMU MEGRA PODELJENA OKOLJSKA CERTIFIKATA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

V okviru otvoritve 32. mednarodnega sejma MEGRA v Gornji Radgoni v organizaciji Pomurskega sejma je tradicionalno potekala slavnostna podelitev okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojne dosežke zelenih tehnologij. Znak za okolje sta podelili Ministrica za infrastrukturo, mag. Alenke Bratušek, in predstavnica izvajalca sheme ZKG - GI ZRMK, izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, nagrajencema je čestital tudi predsednik uprave Pomurskega sejma, g. Janez Erjavec.

Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko znak ZKG stopa v novo obdobje in sledi novim usmeritvam gradnje in prenove z namenom čim hitrejšega razogljičenja stavbnega fonda in kot eden izmed ključnih mehanizmov zagotavljanja višje in preverjene kakovosti v našem okolju. Zato poteka v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki ga vodi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, nadgradnja znaka ZKG z novimi kategorijami, ki vsebinsko sledijo zavezam in usmeritvam na ravni EU in Slovenije in naslavljajo blaženje podnebnih sprememb in zelenem prehodu v brezogljično in tudi brezemisijsko družbo.

Znak ZKG je pri tem mišljen kot podpora celoviti, trajnostni, brezogljični, skoraj ničenergijski in tudi ničemisijeki prenovi stavb s ciljem opredeliti „kakovosti" pri prenovi stavb ter spodbujanju in utrjevanju v praksi.

Nove kategorije ZKG bodo opredelile na treh stopnjah: i) minimalna oz. zahtevana kakovost, opredljena s predpisi in standardi, ii) sedanja kakovost (state-of-the-art) in iii) ciljna odličnost pri celoviti prenovi stavb.

V zadnjih treh letih je bilo razvitih več novih kategorij, ena izmed njih naslavlja razvojne dosežke zelenih tehnologij, saj bomo le z novimi, zelenimi tehnologijami dosegli zastavljene cilje k brezogljični, predvsem pa ničemeisijki stavbi do leta 2050.

V letošnjem letu sta dva prijavitelja izkazala dosežena merila v okviru razpisne dokumentacije za razvojne dosežke zelenih tehnologij in si tako prislužila laskavo priznanje znak ZKG. Prejemnika letosšnjega znaka ZKG sta:

- IMPELMENTACIJA SISTEMA SOLINTERRA

- RAZVOJ KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV LUMAR.

Obema nagrajencema iskrene čestitke na poti celovite kakovosti in poslovne odličnosti.

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.