Slovenski kazalniki trajnostne gradnje - prehod v prakso

Slovenski kazalniki trajnostne gradnje - prehod v prakso

03. oktober 2022

VABILO NA DELAVNICO

Slovenski kazalniki trajnostne gradnje - prehod v prakso

Dogodek bo potekala v petek, 7. oktobra 2022, med 12.30 in 14. uro in sicer v živo v dvorani FORUM na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v Ljubljani v okviru sejma Ambient-DOM plus in v e-obliki oz. preko ZOOM-a.

Povezava do ZOOM-a bo poslana prijavljenim (PRIJAVA) dan pred dogodkom preko e-pošte in objavljena bo med novicami dogodki na spletni platformi https://kazalnikitrajnostnegradnje.si/novice-in-dogodki/.

Na delavnico vabimo strokovno javnost, še posebej projektante in investitorje, da bi izmenjali mnenja o možnostih, priložnostih in ovirah za uporabo slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje (SLO kTG) po evropskem okviru Level(s) v praksi.

Na delavnici, namenjeni širši strokovni javnosti, predvsem pa projektantom in investitorjem, bo tekla beseda o nadaljnjih aktivnostih razvoja slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje (SLO kTG), ki predstavljajo nacionalno prilagoditev evropskega okvira Level(s) za vrednotenje trajnostne gradnje, več na spletni platformi www.kazalnikitrajnostnegradnje.si.
Letos junija je bila zaključena faza testiranja alfa verzije SLO kTG. 64 strokovnjakov je testiralo e-gradiva z navodili za ovrednotenje kazalnikov, 116 strokovnjakov se je udeležilo tematskih predstavitev kazalnikov in njihove uporabe na primerih, evidentirali smo 18 primerov uporab enega ali več kazalnikov TG.
Kar tri četrtine udeleženih v testiranju SLO kTG je menilo, da imajo kazalniki TG velik (54 %) ali zelo velik (21 %) pomen pri spodbujanju investitorjev k trajnostnim odločitvam.
Skoraj 80 % strokovnjakov pa je ocenilo, da je lahko spremljanje kazalnikov TG ob načrtovanju stavbe pomembno vpliva na projektantove odločitve.

V letih 2023-2024 je pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE  načrtovana pilotna uporaba beta verzije SLO kTG.
O projektu
Evropa je za poenotenje razpršenih pristopov pripravila evropski okvir Level(s) za vrednotenje trajnostne gradnje, ki postaja osrednji instrument podpore izvajanju evropske politike na področju krožnega gospodarstva v graditeljstvu, graditve z mislijo na celotni življenjski cikel stavbe in razogljičenja stavb.
Slovenski kTG predstavljajo nacionalno prilagoditev evropskega okvira Level(s) za vrednotenje trajnostne gradnje. Njihov razvoj poteka v okviru večletnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (2019-2026), kjer pod koordinacijo Ministrstva za okolje in prostor 15 partnerjev deluje na različnih področjih pomembnih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Merila za trajnostno gradnjo stavb v Sloveniji v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) pripravljamo na Gradbenem inštitutu ZRMK (GI ZRMK) in Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG).
Slovenski kazalniki trajnostne gradnje
Alfa verzija slovenskih kTG je bila med novembrom 2021 in junijem 2022 dostopna na spletni platformi www.kazalnikitrajnostnegradnje.si za testno uporabo. Do konca leta 2022 je načrtovana priprava beta verzije sistema SLO kTG, gre za strokovna navodila za pilotne projekte uporabe kazalnikov TG na realnih projektih, za katere se bo v naslednjih dveh letih pripravljala idejna in/ali izvedbena projektna dokumentacija.
Pregled SLO kTG na podlagi evropskega okvira Level(s):

 

Program dogodka:

Slovenski kazalniki trajnostne gradnje - prehod v prakso

petek, 7. oktober 2022, med 12:30 in 14:00 v živo in v e-obliki preko ZOOM povezave

 

Organizator si pridružuje pravico do manjših sprememb programa.

Vsebinska priprava delavnice: izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl in Neva Jejčič, arhitektka (GI ZRMK).

Na delavnici bodo sodelovali:
• Leni Pernar, Ministrstvo za okolje in prostor
• Dr. Marjana Šijanec Zavrl, mag. Miha Tomšič, Neva Jejčič - Gradbeni inštitut ZRMK
• Dr. Sabina Jordan, Friderik Knez - Zavod za Gradbeništvo Slovenije.


Udeležba na strokovni delavnici je brezplačna, kljub prosimo, da se na delavnico prijavite najkasneje dan pred dogodkom (do 6. oktobra 2022) preko spletne prijavnice TUKAJ.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.