TRAJNOSTNA GRADNJA ZA PREHOD V NIZKOOGLJIČNO DRUŽBO

TRAJNOSTNA GRADNJA ZA PREHOD V NIZKOOGLJIČNO DRUŽBO

23. junij 2022

TRAJNOSTNA GRADNJA ZA PREHOD V NIZKOOGLJIČNO DRUŽBO

Področje z največ možnostmi za prihranek

Za prehod v nizkoogljično družbo mora Slovenija izpolniti številne cilje, ki zahtevajo spremembe v rabi energije na vseh področjih, kar še posebej velja za stavbni sektor.

"Trajnostna stavba se ne konča pri nizki rabi energije in majhnih vplivih na okolje. Biti mora tudi funkcionalna in prijazna do uporabnika in njegovega zdravja ter prispevati k ohranjanju družbenih in kulturnih vrednot. Vse to lahko ostane le črka na papirju, če ne določimo meril, postopkov in orodij, s katerimi izpolnjevanje posameznih zahtev dokazujemo in preverjamo. Prav s tem se v Sloveniji že nekaj časa intenzivno ukvarjamo v projektu LIFE IP CARE4CLIMATE," je povedal mag. Miha Tomšič, vodja dejavnosti in višji razvojni sodelavec na Gradbenem inštitutu ZRMK.

Stavbe so po Dolgoročni strategiji za spodbujanje naložb energetske prenove stavb (DSEPS) področje z največ možnostmi za prihranek energije. Zato v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE na Gradbenem inštitutu ZRMK in Zavodu za gradbeništvo (ZAG) pod okriljem ministrstva za okolje in prostor nastaja nacionalni sistem kazalnikov trajnostne gradnje, ki bo omogočil nadaljnje zmanjševanje okoljskih vplivov in izpustov toplogrednih plinov na gradbenem področju.

Testiranje alfa različice slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje je prek e-platforme, kjer so zbrana vsa gradiva o kazalnikih in uvodno usposabljanje, potekalo med novembrom 2021 in majem 2022.

Izkušnje iz testne faze bodo vgrajene v naslednjo, beta različico kazalnikov, katere uporaba v pilotnih projektih je predvidena v obdobju 2023–2024. Sledilo bo uravnoteževanje kazalnikov in testiranje že na pravih projektih, predvidoma na podlagi razpisa ministrstva.

Do leta 2026 je tako načrtovan delujoči sistem za vrednotenje trajnostne gradnje, nacionalno prilagojen in skladen z okvirom Level(s), ki je bil razvit kot skupni okvir EU. Z uvedbo meril trajnostne gradnje in pripadajočih kazalnikov bo Slovenija tako pridobila pregleden način celovitega vrednotenja vplivov gradnje in prenove stavb v vseh fazah njihovega življenjskega cikla.

Več na POVEZAVI.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.