Z uspešnimi praksami do podnebne nevtralnosti

Z uspešnimi praksami do podnebne nevtralnosti

09. junij 2022


Z uspešnimi praksami do podnebne nevtralnosti

V sredo, 8. junija 2022 je v organizaciji Ministrstva za okolje in prostor in agencije D'Agency ter sodelovanju partnerjev v projektu LIFE IP CARE4CLIMATE v Austria Trend hotelu v Ljubljani potekala mednarodna konferenca z naslovom Z uspešnimi praksami do podnebne nevtralnosti (www.care4climate.si/sl/mednarodna-konferenca-2022).

V plenarnem delu in na dveh vzporednih odrih se je zvrstilo veliko število domačih in tujih govorcev, ki se vsak na svojem strokovnem področju ukvarjajo s prehodom v podnebno nevtralno družbo. Predstavili so sodobne usmeritve in dobre prakse pri trajnostni mobilnosti, zeleni preobrazbi stavb, trajnostni in podnebju prijazni rabi zemljišč ter trajnostni gradnji in zelenem javnem naročanju.

Glavni poudarki predstavitev na obeh s stavbami povezanih tematskih sklopih so bili, da so stavbe med seboj povezane na različne načine, tudi preko energetske infrastrukture. V okviru njihove zelene preobrazbe razvijamo energetske informacijske sisteme in oblikujemo pametne energetske skupnosti z mislijo na dobrobit okolja in ljudi. Te dejavnosti so lahko izvedljive tudi pri stavbah kulturne dediščine.

Če govorimo o trajnostni gradnji, moramo imeti na voljo merila in orodja, ki nam jo bodo pomagala opredeliti in učinke ukrepov primerno ovrednotiti; to pričakujemo od slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje, ki jih v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor razvijajo na Gradbenem inštitutu ZRMK in Zavodu za gradbeništvo Slovenije. Pri tem se opiramo na načela krožnega gospodarstva in razvijamo gradbene materiale, ki v življenjskem ciklu kar najmanj obremenjujejo okolje. Omenjeno je sestavni del zelenega javnega naročanja, tudi na področju trajnostne stanovanjske gradnje z mislijo na visoko kakovost bivanja sedanje in prihodnjih generacij.

 

 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.