PRENOVA STAVB S PRIKAZOM PRIMEROV IZ PRAKSE

PRENOVA STAVB S PRIKAZOM PRIMEROV IZ PRAKSE

12. april 2022

Povabilo na strokovni dogodek o
Prenovi stavb s prikazom primerov dobre prakse,

ki bo potekal v petek, 22. aprila 2022, med 10:00 in 13:30 v dvorani 2 na sejmišču Pomurski sejma v Gornji Radgoni, vstop na sejmišče je prost, in v e-obliki preko ZOOM-a.

Program dogodka.

Dogodek je namenjen strokovnjakom s področja načrtovanja in izvedbe celovite energetske prenove stavb in je za vse udeležence brezplačen, kljub temu prosimo za predhodno prijavo preko spletne prijavnice TUKAJ.

Prijavljeni udeleženci prejmejo povezavo dan pred pričetkom dogodka preko e-pošte.

Na poti v podnebno nevtralno družbo je eden izmed korakov čim hitrejše razogljičenje stavbnega fonda, saj so stavbe velik generator toplogrednih plinov v celotni življenjski dobi. Prenova stavb z upoštevanjem vidikov trajnostne gradnje je eden izmed ključnih pogojev za dosego zastavljenega cilja in ključen mehanizem blaženja podnebnih sprememb.

Na dogodku bodo predstavljeni strateški in drugi dokumenti na ravni EU in pri nas, povezani z razogljičenjem stavb, ter pastmi in izzivi, s katerimi se srečujemo pri načrtovanju in izvedbi celovitih energetskih prenov. Vsaka prenova je svojevrsten izziv za vpletene deležnike, saj ima vsaka stavba svoje zakonitosti, zahteve in omejitve.

V zadnjem obdobju so še posebej aktualne teme, povezane z energijo za delovanje stavbe v luči nemotene in zanesljive oskrbe z energenti in samozadostnost proizvodnje elektrike glede na naše naravne danosti in tehnologije, tudi v povezavi z vojno v Ukrajini. Predstavili bomo s tem povezane priložnosti, možne ukrepe in rešitve z več vidikov, ko so npr. povečanje energetske učinkovitosti, večji delež rabe energije iz obnovljivih virov, distribucijsko omrežje.

Posebej bo izpostavljen pomen izbire uresničljivih in izvedljivih ukrepov prenove s tehničnimi rešitvami in možnimi viri financiranja, katerih pomanjkanja je največja prepreka. Spomnili vas bomo tudi na nepovratne spodbude, kredite in predstavili aktualna nova pilotna projekta Eko sklada, razvita v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Na koncu bodo predstavljeni primeri dobre prakse prenove javnih stavb in sicer vrtca, osnovne šole in večnamenske stavbe z vidika ukrepov na ovoju, tehničnih sistemih in oskrbe z energijo.

Po krajših predstavitvah po potekala razprava z udeleženci z izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj, kjer bomo preverili:
- ali smo pripravljeni za prehod v brezogljično družbo,
- katere so naloge upravljavca, lastnikov, odločevalcev, stroke in države,
- kje so pasti in priložnosti pri prenovah in oskrbi z energenti,
- kakšne so izkušnje z že izvedenimi prenovami in oskrbi z energijo ter
- katera znanja in veščine potrebujemo pri spodbujanju in spremljanju izvedbe prenove.

Vljudno vabljeni vsi, ki ste sodelovali pri uspešnih izvedbah prenove stavb oziroma tovrstne projekte načrtujete.

Posebej k udeležbi in izmenjavi izkušenj pri prenovi stavb vabimo slušatelje usposabljanj za celovito prenovo stavb v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE vpletene deležnike, saj ima vsaka stavba svoje zakonitosti, zahteve in omejitve.

Več informacij o usposabljanju najdete na spletni strani www.trajnostnagardnja.si.  

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.