Zelene in varne stavbe naših mest

Zelene in varne stavbe naših mest

13. maj 2021

Strokovni Urbani forum 2021

Zelene in varne stavbe naših mest

Energijska učinkovitost – Potresna varnost – Celovita prenova stavb
14. 5. 2021, 10.00 / Maribor, Lutkovno gledališče / digitalno

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v sodelovanju z Združenjem mestnih občin Slovenije in GFS Inštitutom že sedmo leto organizira Urbani forum. Namen forumov je krepiti sodelovanje med ključnimi akterji urbanega razvoja (MOP in drugi resorji, mesta, občine, stroka, gospodarstvo in javnost). Osvetljuje potrebe slovenskih mest, njihov pomen za trajnostni razvoj države, ponuja rešitve za izzive mest in podpira mreženje ter sklepanje partnerstev za uspešnejše izvajanje projektov v občinah. En od letnih dogodkov obravnava aktualne teme na strokovni ravni, drugi na politični ravni.

Tokratni Urbani forum bo potekal v Lutkovnem gledališču Maribor in bo posvečen novogradnjam in celovitim prenovam stavb, ki so do okolja prijazne, udobne in varne. 

Več informacij najdete na spletni strani ZELENE IN VARNE STAVBE NAŠIH MEST.

Dr. Blaž Dolinšek iz Gradbenega inštituta ZRMK bo s krajšim prispevkom orisal več kot 20 letno delovanje Državne tehnične pisarne Bovec - Kobarid (DTP), ki nepretrgoma deluje že od leta 1998. DTP je bila ustanovljene na podlagi Zakona Zakona o popotresni obnovi objektov in spodbujanju razvoja v Posočju (ZPOOSRP) po enem izmed najmočnejših potresih v prejšnjem stoletju v Zgornjem Posočju in tudi na ozemlju Slovenije. Njen osnovni namen je nudenje neposredne pomoči prizadetim prebivalcem pri obnovi poškodovanih stavb, za državo pa operativno izvaja program obnove na terenu.

Potres je naravna katastrofa, ki krepko poseže v življenjski prostor in ritem prebivalcev. Nastala škoda na stavbah prisili prizadeto prebivalstvo v proces gradnje, na katerega niso pripravljeni ne strokovno, logistično in ne finančno. DTP je oškodovance vodila skozi celoten postopek obnove, pa tudi  vse zadeve v zvezi z obnovo so se reševale na enem mestu. V DTP je bilo obravnavanih preko 4000 poškodovanih objektov in pod njenim okriljem se je obnovilo preko 2000 objektov, predvsem stanovanjskih hiš. Ključno pri tem pa je bistveno izboljšanje kakovosti grajenega okolja, saj so se odstranili narušeni, nevzdrževani oz. vsi nevarnih objekti, obnovilo in utrdilo se je precej mostov, cest, plazov in občutno se je izboljšal stavbni fond občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Idrija in Cerkno. 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.