STROKOVNO SREČANJE

STROKOVNO SREČANJE

20. februar 2020

POVABILO NA STROKOVNO SREČANJE O ZAGOTAVLJANJU KAKOVOSTI V OKVIRU NACIONALNE CERTIFIKATSKE SHEME ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

sreda, 4. marec 2020, med 10.00 in 12.00 uro v dvorani FORUM
na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v Ljubljani

Pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor poteka razvoj nadgradnje naconalnega okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditelsjtvu, pomembnega inštrumenta za zagotavljanje kakovosti v graditelsjtvu.

Nacionalna certifikacijska shema Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG bo čez dobro leto praznovala svoj četrt stoletni jubilej. V tem obdobju smo razvili sistem, metodologijo in vzpostavili sistem primerjalnega vrednotenja / ocenjevanja celovite kakovosti ter s tem postavili temelje za nacionalni okoljski certifikat, primerljiv tujim certifikacijskim shemam, npr. Znak kakovosti RAL, Modri Angel, EU Ecolabel. V okviru sheme ZKG so bila razvita in implementirana merila za primerjalno vrednotenje / ocenjevanje proizvodov, storitev, naprav in sistemov na različnih področji graditeljstva.

Okoljski certifikati so v razvitem svetu uveljavljeni kot mehanizem zagotavljanja kakovosti, predvsem pa je to sinonim za višjo kakovost, zanesljivost, trajnost, okoljsko prijaznost ter varnost za potrošnike in investitorje.
Zaradi tega v tujini pri javnih in drugih razpisih ni edino merilo najnižja cena, ampak je eno izmed meril tudi pridobljen okoljski certifikat.

Kot pomemben inštrument zagotavljanja kakovosti je certifikat ZKG prepoznan in cenjen v stroki, saj priznanje ZKG ne prejme vsak, ki se prijavi, temveč le najboljši na svojem področju in tisti, ki zaostajajo za največ 10 odstotkov za najboljšim, zato je bilo v vseh teh letih podeljenih le 180 priznanj ZKG.

Pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki poteka v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor, je kot eden izmed ukrepov za postopen prehod v brezogljično družbo predvidena nadgradnja certifikacijske sheme ZKG z novimi kategorijami, povezanimi z globoko oz. celovito prenov stavb, kjer je nujna vzpostavitev sistema zagotavljanja kakovosti.

Nacionalna okoljska certifikacijska shema ZKG trenutno naslavlja višjo kakovost proizvodov, storitev, naprav in sistemov. V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE pa je predvidena nadgradnja le-te z novimi kategorijami, npr. kakovost prenove stavb kulturne dediščine, kar predstavlja izziv za razvijalce, potencialne prijavitelje, investitorje in uporabnike.

Namen dogodka je seznanitev s / z:

pomenom okoljskih certifikacijskih shem v svetu in pri nas,
• nadgradnjo nacionalne certifikacijske sheme ZKG v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in
• možnostmi pridobitve in prepoznavanja certifikata ZKG ter vključevanje le-tega v razpise in finančne mehanizme.

Program dogodka:

Pozdravni nagovor organizatorja dogodka in koordinatorja projekta LIFE IP CARE4CLIMATE GI ZRMK in MOP
Kratek oris uveljavljenih okoljskih certifikacijskih shem, npr. RAL, Modri Angel, Eco Label            mag. Miha Tomšič, GI ZRMK
 Predstavitev nacionalne okoljske certifikacijske sheme ZKG  Neva Jejčič, GI ZRMK
 Razvojne aktivnosti in predvidene vsebine nadgradnje nacionalne okoljske certifikacijske sheme ZKG pod okriljem projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, Akcija C4.1    Izr. prof. dr. Marjana Šijanec Zavrl, GI ZRMK
 Interaktivna delavnica z razpravo:
a) Ključni deležniki pri zagotavljanju višje kakovosti v procesu energijske prenove stavb
b) Predlogi za nove vsebine v okviru certifikacijske sheme ZKG
 GI ZRMK
in
udeleženci

Vabljeni:

• proizvajalci gradbenih materialov in proizvodov,
• izvajalci,
• stanovska združenja,
• skladi,
• investitorji in
• odločevalci,
• predvsem pa dobitniki certifikata ZKG.

Prijave:

Udeležba na dogodku je brezplačna, kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije in izvedbe dogodka prijavite preko spletne prijave TUKAJ (s klikom na besedo TUKAJ se odpre spletni obrazec, v katerega se vpiše želene podatke in na koncu potrdi z besedo POŠLJI) ali e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si najkasneje do ponedeljka, 2. marca 2020.

 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.