NAJAVA NACIONALNEGA POSVETA V OKVIRU PROJEKTA Local4Green

NAJAVA NACIONALNEGA POSVETA V OKVIRU PROJEKTA Local4Green

28. februar 2019

NACIONALNI POSVET

 POTENCIALI OBČINSKEGA PRORAČUNA ZA PROMOCIJO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE

dvorana FORUM, petek, 8. marec, med 10.30 in 13.00 uro 

v okviru sejma DOM na GR na Dunajski cesti 18 v Ljubljani. 

Aktivnosti na področju širjenja rabe obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) so na področju energetike ključnega pomena za uspešen prehod v trajnostno družbo. Lokalne skupnosti imajo na voljo več posrednih in neposrednih ukrepov za URE in promocijo OVE. Bistveno pri izvajanju teh ukrepov je, da občani lahko vidijo vzor v lokalni skupnosti pri doseganju trajnostnih ciljev, tako z investicijami kot dejanji, kar je edina trdna in verodostojna podlaga za motivacijske ukrepe za svoje občane, da jo posnemajo ali celo presežejo.

Med manj znanimi in uporabljanimi potenciali so sicer okrnjene, a ne zanemarljive možnosti davčnih spodbud občinskega proračuna za promocijo obnovljivih virov energije. Na podlagi skrbne analize dejanskega stanja v občini in analize lokalne davčne politike v Sloveniji je mogoče pripraviti nabor učinkovitih fiskalnih ukrepov v skladu s strategijo občinskega razvoja. Zaradi nepriljubljenosti davčnih ukrepov na splošno in v izogib nasprotnim učinkom ukrepov je bistveno, da se kumulativno davčno breme na občane ne spremeni, se pa diskriminira in segregira v korist tistih občanov, ki uporabljajo OVE.

Posvet bo v prvem delu namenjen podrobnejši seznanitvi z namenom in cilji projekta Lokalne politike za zeleno energijo (LOCAL4GREEN) iz programa Interreg Mediteran, predstavitvi metodologije pristopa k preoblikovanju fiskalne politike za spodbujanje rabe OVE in konkretnega prikaza nabora možnih davčnih ukrepov potencial občinskega proračuna za promocijo OVE, ki smo ga oblikovali na osnovi analize stanja v Sloveniji. Strategija davčnega spodbujanja občanov za promocijo in širšo rabo OVE v posamezni občini lahko temelji na dveh pristopih:

  • pozitivna davčna diskriminacija izhaja iz naziva spodbud, ki jih je mogoče alocirati iz siceršnjih davčnih prihodkov posamezne občine in ne vodijo v dodatno davčno obremenitev prebivalcev te iste občine;
  • negativna davčna diskriminacija izhaja iz dodatnega davčnega bremena, ki ga plačujejo tisti, ki ne sledijo izvajanja strategije OVE in se iz njihovih prispevkov alocirajo sredstva, ki jih nato namenjamo v ukrepe spodbujanja OVE.

Metodologija izhaja iz dveh predpostavk, ki definirata prožnost pri dodatni davčni obremenitvi bodisi fizičnih kot tudi pravnih oseb in se nanašata na koeficient razvitosti posamezne občine.

Drugi del posveta bo namenjen predstavitvi dejavnosti in načrtov na področju rabe OVE v sodelujočih pilotnih občinah, tj. Grosuplju, Ivančni Gorici, Kamniku, Kočevju, Kranju, Križevcih, Lenartu in Trebnjem. Sodelujoči bodo opredelili ovire in težave, predvsem pa možnosti in načine, kako v posameznem okolju izrabiti identificirane fiskalne potenciale skozi konkretne ukrepe in prilagojene mehanizme za spodbujanje rabe OVE v javnem in zasebnem sektorju.

Udeležba je brezplačna, kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije dogodka prijavite preko spletne povezave TUKAJ ali e-pošte: usposabljanje@gi-zrmk.si najkasneje do četrtka, 7. marca 2019.


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.