ZDRAVO IN UDOBNO BIVANJE

ZDRAVO IN UDOBNO BIVANJE

20. november 2018

ZDRAVO IN UDOBNO BIVANJE

Gradbenega inštituta ZRMK je za obiskovalce sejma Narava-zdravje, od 29. novembra do 2. decembra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pripravil bogat strokovni program na razstavno svetovalnem prostoru v Stekleni dvorani.

Na voljo bodo brezplačne in neodvisne informacije in nasveti o zdravem bivalnem okolju, trajnostni gradnji, ogrevanju in skoraj nič-energijskih hišah – koko jih načrtujemo, gradimo in prenavljamo na prijazen način do okolja in do zdravja ljudi.

Se zavedamo pomena, ki ga ima na naše zdravje in počutje bivalno in delovno okolje, saj v zaprtih prostorih preživimo večino svojega časa (delo, gospodinjska opravila, prosti čas, druženje, spanje). Zaradi višjega življenjskega standarda in sodobnih standardov gradnje (skoraj nič-energijska gradnja ali prenova) in tudi naših pričakovanj mora biti bivalno okolje in ugodje na bistveno višji ravni kot pred leti.

Za dobro počutje temperatura zraka in obodnih površin ne sme biti prenizka, v prostorih ne smemo občutiti prepiha, vsebnost vlage ne sme biti previsoka, v prostore mora prehajati zadostna količina dnevne svetlobe in v prostorih mora biti vedno dovolj svežega zraka.

Zaradi pomanjkanja svežega zraka se v notranjih prostorih slabo počutimo, še posebej v kombinaciji z neprimerno osvetljenostjo prostorov z naravno svetlobo. Nezadostno prezračevanje pa je tudi eden izmed vzrokov za nastanek kondenzata oz. v kasnejši fazi plesni na oknih, zidovih, omarah, tekstilu in usnju, čeprav so vzroki za nastanek plesni različni. S primernimi bivalnimi navadami in ustreznimi mikroklimatskimi parametri se preprečuje tudi propadanje materialov in konstrukcijskih elementov / sklopov ter znižuje stroške za obratovanje in vzdrževanje stavbe.

Vpliv na naše zdravje in dobro počutje se prične že pri načrtovanju gradnje ali prenove stavbe. Velik vpliv ima že sama postavitev stavbe na parcelo, največji pa zasnova hiše, razporeditev prostorov, izbira konstrukcijskih sklopov in materialov, velikost in razporeditev okenskih odprtin, izbira in namestitev naprave za ogrevanje, ogreval in sistema prezračevanja in standard gradnje.

Že čez dobro leto in pol bomo morali graditi ali prenavljati v skoraj nič-energijskem standardu, za javni sektor bo to veljalo že čez dober mesec. To pa ne pomeni le dodatna toplotna zaščita fasad, menjava oken in ustrezen nivo zrakotesnosti, ampak veliko več. Začne se že pri integralnem načrtovanju, vgradnji sodobnih tehnologij, manjši rabi primarne energije, rabi obnovljivih virov energije in tudi načinu bivanja. 

Neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve 

Zainteresiranim bodo vse dni sejma od 9. do 19. oz. v nedeljo do 17. ure na voljo neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve, ki se bodo nanašale na  trajnostno gradnjo in ogrevanje, primerno bivalno in delovno okolje. Prikazani bodo najnovejših trendi in smernice pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja s poudarkom na gradnji in prenovi v skoraj nič-energijskem standardu, gradnji sodobne hiše iz opeke, vzrokih za nastanek plesni in njeni odpraviti oz. preprečitvi, kdaj je smiselna uporaba termografije in preskus zrakotesnosti, ali je smiselna sanacija starejše hiše in kakšni so pristopi pri sanaciji, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja ter kako zračiti in ogrevati bivalne prostore.

Neodvisni nasveti strokovnjakov

O vseh pomislekih, dvomih in vprašanjih so obiskovalcem na voljo neodvisne, brezplačne in strokovne informacije strokovnjakov GI ZRMK z zunanjimi sodelavci (arhitekti, gradbeni fiziki, strokovnjaki s področja trajnostnega ogrevanja). Koristni nasveti strokovnjakov bodo na voljo vsak dan od 10. ure do 13. ure in od 15. ure do 18. ure, v nedeljo do 17. ure. Njihovi nasveti bodo v pomoč investitorjem za lažje odločitve pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja, trajnostnem ogrevanju in prezračevanju, mikroklimatskih parametrih, urejanju stanovanj.

Živi laboratorij - Kako zagotoviti zdrave bivalne pogoje in dobro počutje v stavbah po prenovah      

Živi laboratorij, ki bo potekal v petek, 30. novembra 2018, s pričetkom ob 11. uri je namenjen seznanitvi s problemom t.i. »bolnih stavb«, ki so posledica neustreznih zasnov, nedorečenih projektov, napačno izbranih in / ali vgrajenih materialov, proizvodov, sistemov, tehnologij in naprav, pomanjkljivih in nestrokovnih izvedb ter neupoštevanja spremenjenih zakonitosti zračenja, hlajenja in ogrevanja stavb po prenovah.

Na dogodku se boste seznanili tudi s pomenom globokih oz. celovitih prenov, tehničnih, okoljskih in ostalih vidikih z namenom izboljšanja bivalnih pogojev za zdravje in dobro počutje stanovalcev oz. uporabnikov.

Udeležba na dogodku je brezplačna, zaradi učinkovitejše organizacije dogodka so zaželene prijave preko spletne prijavnice TUKAJ ali e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si.

Manjše razstave

Na ogled bodo toplotno in hidro izolacijski materiali prikazani v luči umetniške inštalacije, ki so jo na pobudo in pod mentorstvom Gradbenega inštituta ZRMK in Fakultete za dizajn izdelali študentje omenjene fakultete.

Nič manj ne bo zanimiv prikaz gradnje pasivne ali skoraj nič-energijske z opeko. Prikazana bosta tudi apneni in glineni omet ter izolacija iz penjenega stekla, lesnih vlaken, konoplje in lesnih plošč, ki se vse pogosteje vgrajujejo v nove hiše.

Prikazan bo tudi sistem za prezračevanje, ki je plod domačega znanja in nagrajen s priznanjem Znak kakovosti v graditeljstvu.

Okna so nepogrešljivi element vsake stavbe, saj so vez in komunikacija med notranjim in zunanjim prostorom. Kakšna je razlika med vertikalnimi in poševnimi okni – je pomembna le energetska učinkovitost ali tudi prehod zadostne količine svetlobe in kako je z osvetljenostjo prostorov.

Prikazan bo tudi primer sodobne vgradnje okna (pogovorno »RAL montaža«), s katero preprečujemo prekomerne izgube toplote, manjšo rabo energije, nastanek kondenzata in plesni in poskrbimo za zdravo  in udobno bivanje.,

Mednarodni projekti

Predstavljen bosta mednarodna projekta CoNZEBs in HAPPEN iz programa H2020 ter projekt LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED.

Lokalne politike za zeleno energijo je slogan projekta LOCAL4GREEN iz programa Interreg MED s specifičnim ciljem povečanja izrabe lokalnih obnovljivih virov energije v zasebnem in javnem sektorju s pomočjo ustreznih prilagoditev fiskalne politike na občinski ravni.

Cilj projekta H2020 CoNZEBs (2017-2020) je zniževanje investicijskih stroškov skoraj  nič-energijskih (večstanovanjskih) stavb (sNES). V projektu bomo opredelili cenovno ugodnejše kombinacije tehnologij za sNES, da bi tako lahko premostili stroškovno vrzel med minimalnimi zahtevami v predpisih in želenimi sNES stavbami. Projekt CoNZEBs želi tudi preučiti odnos sedanjih in bodočih uporabnikov do bivanja v skoraj nič-energijskih stavbah ter nasloviti nekatere pogoste stereotipne predstave ljudi glede uporabe novih sNES tehnologij v bivalnem okolju.

Cilj projekta HAPPEN iz programa H2020 je spodbuditi trg celovitih prenov večstanovanjskih stavb na območju sredozemskih držav, da bi tako izboljšali njihovo energijsko učinkovitost. 

Pri iskanju rešitev se bomo prilagodili specifičnim regionalnim posebnostim stavbnega fonda in upoštevali socialne, finančne, tehnične, pravne in okoljske vidike optimizacije celovite prenove stavb.

Kot rezultat projektnih aktivnosti bomo v okviru sodelujočih držav oblikovali in v praksi preverili HAPPEN spletno platformo, preko katere boste lahko dostopali do različnih napotkov, podpornih orodij in zgledov prenove stavb.

PODROBNI PROGRAM STROKOVNIH PREDAVANJ IN SVETOVANJ


 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.