POVABILO na strokovni posvet - Lokalne politike za zeleno energijo

POVABILO na strokovni posvet - Lokalne politike za zeleno energijo

20. februar 2018

V sredo, 14. marca 2018, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v dvorani FORUM v okviru sejma DOM 2018 med 9. in 12. uro potekal strokovni posvet o LOKALNIH POLITIKAH ZA ZELENO ENERGIJO.

TEMA POSVETA

Lokalne skupnosti so eden od motorjev trajnostnega razvoja. Skupaj z občani imajo največji vpliv na ravnanje z energijo v stavbah in pri transportu. Še bolj kot zmanjševanje globalnih vplivov ima ustrezno ravnanje z energijo lahko pozitivne učinke na trajnostni razvoj lokalnih skupnosti z vključitvijo konceptov lokalne energetske samooskrbe, razpršene proizvodnje energije in krožnega gospodarstva. V ta sklop sodi med drugim spodbujanje intenzivnejše rabe obnovljivih virov energije, kar je možno doseči tudi z modernizacijo fiskalne politike. Tu pa se zaradi centralizacije in umanjkanja druge ravni lokalne samouprave slovenske občine srečujejo s pomembnimi omejitvami. Kljub temu je mogoče na podlagi skrbne analize konkretnega dejanskega stanja pripraviti nabore učinkovitih fiskalnih ukrepov, za katere pa je treba v pogovoru s predstavniki lokalnih oblasti ugotoviti skladnost s strategijo občinskega razvoja ter racionalno primernost in potencialne koristi vsakega posameznega ukrepa.

VSEBINA POSVETA

Posvet bo v prvem delu namenjen podrobnejši seznanitvi z namenom in cilji projekta Lokalne politike za zeleno energijo (LOCAL4GREEN) iz programa Interreg Mediteran, predstavitvi metodologije pristopa k preoblikovanju fiskalne politike za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, orisu slovenskega zakonodajnega okvira in iz njega izhajajočih možnosti za prilagoditve lokalnih fiskalnih instrumentov ter pregledu trenutnega stanja na področju tovrstnih prihodkov na občinskih ravneh.

Drugi del posveta bo namenjen predstavitvi dejavnosti in načrtov na področju rabe obnovljivih virov energije v sodelujočih pilotnih občinah, tj. Grosuplju, Ivančni Gorici, Kamniku, Kočevju, Kranju, Križevcih, Lenartu in Trebnjem. Opisane bodo konkretne izkušnje in prizadevanja omenjenih lokalnih skupnosti za trajnostni razvoj. Sodelujoči bodo opredelili ovire in težave, predvsem pa možnosti in načine, kako v posameznem okolju izrabiti identificirane fiskalne potenciale skozi konkretne ukrepe in prilagojene mehanizme za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije v javnem in zasebnem sektorju.

SODELUJOČI IN VABLJENI UDELEŽENCI

Na dogodku bodo s predstavitvami aktivno sodelovali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK, Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in predstavniki pilotnih občin.

Na posvet so vabljeni predstavniki občin, lokalne energetske agencije, energetski menedžerji, upravljavci stavb in druga zainteresirana strokovna javnost. Vsi udeleženci bodo imeli priložnost sodelovati v razpravi.

Udeležba na posvetu je brezplačna, kljub temu prosimo, da se zaradi organizacije dogodka prijavite.

Prijave sprejemamo preko spletne povezave TUKAJ ali e-pošte: usposabljanje@gi-zrmk.si najkasneje do ponedeljka 12. marca 2018.

Vljudno vabljeni.

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.