16. kolokvij: ASFALTI, BITUMNI, VOZIŠČA

16. kolokvij: ASFALTI, BITUMNI, VOZIŠČA

27. november 2017

Gradbeni inštitut ZRMK in DRI upravljanje investicij sta dolgoletna člana Združenja asfalterjev Slovenije in si s članstvom prizadevata za dvig tehnične kulture na tem področju. Aktivno sodelujeta tudi v matičnih sekcijah v okviru združenja in prispevata strokovne vsebine, namenjene članom in širši javnosti.

Na največjem bienalnem dogodku - Kolokviju o asfaltih, bitumnih in voziščih - bosta letos predstavila skupen strokovni prispevek z naslovom »Pregled in primerjava ključnih zahtev slovenske regulative za projektiranje in gradnjo voziščnih konstrukcij s tujimi.«  

Avtorji omenjenega strokovnega prispevka, Simon Žiberna in dr. Primož Pavšič iz Gradbenega inštituta ZRMK ter mag. Mitja Jugerle iz DRI upravljanje investicij, so na kratko takole opisali strokovno vsebino oz. napovedali strokovni prispevek, ki bo na sporedu v petek, 1. decembra 2017, med 12.15 in 13.45 v sekciji 4, ki je namenjena Asfaltnim voziščnim konstrukcijam, tehnični regulativi in kakovosti:

"Razvoj tehnične regulative za gradnjo cest v Sloveniji ima dolgo tradicijo in spada med najbolj z regulativo pokritih področij v graditeljstvu.

Priprava tehnične regulative je doživela svoj razcvet v obdobju pospešene izgradnje avtocestnega križa, v zadnjem času pa so dejavnosti za nadaljnjo pripravo in posodobitev le te na žalost v precejšnji meri zamrle. Prispevek se osredotoča na primerjavo ključnih slovenskih kakovostnih zahtev za  materiale v voziščni konstrukciji in kakovosti izvedenih del njenih glavnih elementov, torej nevezane nosilne plasti, stabilizirane plasti in asfaltnih plasti v primerjavi z zahtevami tuje regulative.

V splošnem so zahteve slovenske regulative primerljive s tujino, vendar pa so v nekaterih segmentih manj podrobne, pogosto pa tudi milejše oziroma jih za določene vrste del še nismo uspeli jasno opredeliti. Vsekakor pa razlike s tujo tehnično regulativo še ne pomenijo, da naša ni dovolj dobra, poziva pa k temeljitemu razmisleku o morebitni nadgradnji in dvigu zahtev, ki bi zagotovile boljšo kakovost in večjo trajnost naših cest."

Gradbeni inštitut ZRMK se bo na dogodku predstavil tudi na razstavnem prostoru v preddverju z dejavnostjo Centra za prometnice in infrastrukturo.

Več si lahko preberete na spletnih straneh Združenja asfalterjev Slovenije

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.