CELOVITA ENERGETSKA PRENOVA VEČSTANOVANJSKIH STAVB

CELOVITA ENERGETSKA PRENOVA VEČSTANOVANJSKIH STAVB

05. januar 2017

CELOVITA ENERGETSKA PRENOVA VEČSTANOVANSJKIH STAVB


BREZPLAČNO USPOSABLJANJE UPRAVNIKOV VEČSTANOVANJSKIH STAVB

Upravniki večstanovanjskih stavb imajo pomembno vlogo pri osveščanju in informiranju etažnih lastnikov večstanovanjskih stavb o prednostih celovite energetske prenove ter pri odločitvah v zvezi z naložbo v posamezne ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti in pri odločitvi za izvedbo celovite energetske sanacije večstanovanjske stavbe. 

Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe financira projekt »Usposabljanje upravnikov večstanovanjskih stavb«. Slednje je na podlagi javnega razpisa usposabljanje zaupalo Gradbenemu inštitutu ZRMK. 

Gradbeni inštitut ZRMK bo skladno s pogodbo usposabljanje organiziral in izvedel štirikrat. Prvo usposabljanje je potekalo  29. in 30. novembra 2016  v Postojni, drugo 6. in 7. decembra 2016 v Laškem in tretje 13. in 14. decembra 2016 Ljubljani. Zadnje dvodnevno usposabljanje upravnikov pa bo potekalo 10. in 18. januarja 2017 v Ljubljani. Usposabljanje traja dva dni, vsak dan od 9. do 18. ure. 

Usposabljanje je brezplačno za tiste, ki opravljajo storitev upravljanja pri pravni ali fizični osebi, ki je registrirana za upravljanje z nepremičninami oz. osebam, ki so zaposlene pri družbah, ki izvajajo storitev upravljanje večstanovanjskih in drugih stavb z več posameznimi deli.

Cilj usposabljanja je seznanitev čim večjega števila upravnikov z osnovnimi znanji s področja učinkovite rabe energije v stavbah ter izpostaviti tehnične in organizacijske vidike kakovostne priprave in izvedbe projekta energijske prenove večstanovanjske stavbe.

Upravljanje večstanovanjskih stavb pomeni upravljanje celotne nepremičnine. Vloga ozaveščanja in informiranja etažnih lastnikov pri odločanju glede financiranja ukrepov za povečanje energetske učinkovitost in pri sprejemanju odločitev za izvedbo celovite energijske prenove večstanovanjske stavbe ali stanovanjsko – poslovne stavbe ni zanemarljiva. Zato bodo na usposabljanju podrobneje obravnavane sledeče teme:

  1. zakonodaja, povezana s prenovo večstanovanjskih stavb - zahteve in postopki glede gradbene, energetske in stanovanjske zakonodaje ter posebnosti v povezavi s prenovo stavb in vplivi na druge bistvene zahteve;
  2. tehnične in arhitekturne lastnosti stavb - termodinamični procesi, stavbno pohištvo, naprave in sistemi ter sistemi za oskrbo z energijo v stavbah z njihovo energetsko učinkovitostjo ter vsebine o merjenju in vrednotenju podatkov o energiji na stavbi, pravilnem obratovanju in vzdrževanju skupnega ogrevalnega sistema, stavbna kulturna dediščina, arhitekturni vidik prenove, upoštevanje avtorskih rešitev …;
  3. ukrepi URE in OVE - energetsko knjigovodstvo, energetski pregledi, delitev stroškov ogrevanja in priprave sanitarne vode, energetske izkaznice, ukrepi za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb in rabo obnovljivih virov energije;
  4. priprava projektno tehnične dokumentacije in financiranje - možnosti financiranja ukrepov (npr. pogodbeno zagotavljanje prihrankov, subvencije, krediti) in pregled postopkov in dokumentacije za izvedbo prenove večstanovanjskih stavb;
  5. praktične izvedbe - pregled dobrih in slabih praks ter načini komuniciranja s strankami in izmenjava izkušenj.

Celovita energetska prenova večstanovanjske stavbe je zahteven projekt tako s tehničnega kot s finančnega vidika in običajno poteka v več fazah. Upravnik mora poskrbeti za nemoten potek naložbe, ki vključujejo tehnično svetovanje za izbiro optimalnih rešitev, izdelavo tehnične dokumentacije, organizacijo zbiranja ponudb, sodelovanje z etažnimi lastniki pri sprejemanju njihovih odločitev glede najugodnejšega ponudnika, sklepanje pogodb, nadzor nad izvedbo del, prevzem del in spremljanje odprave napak v času garancijske dobe. Zato mora biti upravnik opremljen z znanji in ustrezno usposobljen, da pripomore k stroškovno in tehnično optimalni investiciji.

Podrobnejše informacije in spletni obrazec za prijavo najdete na tej povezavi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.