Strokovna delavnica

Strokovna delavnica

20. oktober 2016

STROKOVNA DELAVNICA z naslovom "Energijska prenova javnih stavb – od obvez do uspešne izvedbe" bo potekala v torek, 25. oktobra 2016, od 9.00 do 14.00 ure v  dvorani C/I. nadstropje na GZS na Dimičevi 13 v Ljubljani

Organizator dogodka je Gradbeni inštitut ZRMK, soorganizator pa GZS, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM)

Vsebina delavnice

Slovenija je pogumno pričela s programom energijske prenove obstoječih stavb.

Posebno mesto v okviru prenove zavzemajo javne stavbe in sicer je predvidena prenova 3 % javnih stavb v lasti ali uporabi ožje vlade letno (letno med 15.000 in 25.000 m2) ter prenova 1,8 milijonov m2  stavb v širšem javnem sektorju v obdobju 2014−2023, za kar je tudi predvideno sofinanciranje v Operativnem programu za izvajanje evropske kohezijske politike (OP EKP).

Javni investitorji se srečujejo z vrsto izzivov – na področju priprave projektov, financiranja in uspešne tehnične izvedbe. V nacionalnem merilu velja, da morajo kohezijska sredstva vložena v energijsko prenovo javnih stavb voditi k dejanskemu doseganju načrtovanih prihrankov energije.

Po prenovi morajo javne stavbe ustrezati najmanj zakonsko predvidenim minimalnim zahtevam. V širšem merilu (v skladu s cilji AN URE in AN sNES) pa velja načelo, da moramo javne stavbe prenavljati celovito, znaten del le-teh tudi po skoraj nič-energijskih (sNES) merilih.

Ob tem se odpira tudi vrsta povsem tehničnih vprašanj:

  • kako čim realneje oceniti pričakovane energijske prihranke,
  • kakšen je kakovosten razširjen energetski pregled,
  • kako naj se javni investitor pripravi na dogovore glede tehničnih vsebin v okviru energetskega pogodbeništva,
  • kateri ukrepi so sprejemljivi pri prenovi stavbne dediščine,
  • kjer so pasti uspešne energijske prenove in kako v načrtovanje in izvajanje del vpeljati sistem zagotavljane kakovosti,
  • kako v duhu dobrega gospodarja povezati energijsko prenovo z drugimi deli na stavbi,
  • kakšen nabor ukrepov energijske prenove je ekonomsko upravičen,
  • kako realno oceniti vseživljenjske stroške posega in kdaj lahko javni investitor razmišlja tudi o sNES prenovi.

V okviru projekta IEE REPUBLIC_ZEB (2014-2016) (http://www.republiczeb.org) smo na izbranih referenčnih javnih stavbah (upravna stavba, šola, vrtec, zdravstveni dom…) analizirali stroškovno učinkovite svežnje ukrepov za energijsko prenovo javnih stavb v smeri doseganja sNES meril. Protokoli za oceno načrtovanega pristopa k prenovi so namenjeni v podporo investitorjem javnega sektorja.

Delavnica je namenjena investitorjem javnega sektorja in zainteresirani strokovni javnosti.

Udeležba na delavnici je brezplačna

Program 

Prijave sprejemamo preko spletne povezave TUKAJ, najkasneje do ponedeljka, 24. oktobra 2016 do 13:00.

Kontakt po e-pošti: erika.osolnik@gi-zrmk.si in marjana.sijanec@gi-zrmk.si


 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.