POMLADNI SEJEM IN SEJEM GREEN v Gornji Radgoni

POMLADNI SEJEM IN SEJEM GREEN v Gornji Radgoni

21. marec 2016

Strokovnjaki GI ZRMK z zunanjimi sodelavci pripravljajo za obiskovalce obeh sejmov, stroko, upravnike, investitorje, nepremičninske posrednike, predstavnike lokalnih skupnosti neodvisna in brezplačna svetovanja, predstavitve, okrogli mizi in strokovni prispevki. 

Svetovanje za obiskovalce in stroko

 Neodvisno in brezplačno svetovanje izvajajo strokovnjaki GI ZRMK z zunanjimi sodelavci vse dni sejma od 11h do 13h ter od 15h do 17h. Na voljo bodo nasveti arhitekta v zvezi z gradnjo, prenovo ali pridobitvijo upravnih dovoljenj za gradnjo, kateri vir toplote je denarnici in okolju prijazen, izbiri in vgradnji oken in vrat, načrtovanju in gradnji skoraj nič-energijskih stavb, projektu energetske prenove stavb, prenovi starejših stavb in stavb  kulturne dediščine ter bivalnim okoljem in z njim povezanim udobjem.

 Predstavitve in nasveti za obiskovalce in stroko

Vse dni sejma bodo potekale tematske strokovne predstavitve v zvezi z  demonstracijskim projektom trajnostne večstanovanjske pasivne stavbe v okviru mednarodnega programa FP7, projekta EE-HIGHRISE, trajnostnim vrednotenjem stavb s predstavitvijo načel in postopkov zelenega (javnega) naročanja, metodo LCA in LCC, energetsko izkaznico stavbe ter mreženjem in usposabljanjem strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic, projektom energetske prenove stavb, skoraj nič-energijskimi in pasivnimi hišami, bivalnim okoljem in udobjem (vlaga, plesen, osvetljenost, razsvetljava, temperatura,  prezračevanje), celovito prenovo stavb nedestruktivnimi metodami preskušanja (test zrakotesnosti, termografija, georadar, ….), stavbnim pohištvom (izbira in vgradnja), e-mobilnost, mednarodni projekti programa Inteligentna energija Evrope - IEE: RePublic (merila za prenovo javnih stavb v skoraj nič-energijskem standardu ) in Episcope (spremljanje energijskih prenov stanovanjskih stavb), programa FP7: EE-Highrise (demonstracijski projekt trajnostno načrtovane pasivne večstanovanjske stavbe), program H2020: Moder (razvoj orodij za celostno in finančno učinkovito načrtovanje energetske prenove stavb na nivoju sosesk, pri katerih bodo na voljo informacije in primeri o novih spoznanjih in razvojnih smernicah s področja trajnostne gradnje, okoljskih vidikih, energijski učinkovitosti, celovitem načrtovanju pri novogradnjah in prenovah stavb).

Primeri dobrih praks (manjše razstave)

Demonstracijski primer trajnostne gradnje – v okviru programa FP7, projekta EE HIGHRISE, demonstracijski primer trajnostne pasivne večstanovanjske stavbe, Eko srebrna hiša v Ljubljani, bodo predstavljeni rezultati monitoringa energijskih kazalnikov po prvem letu obratovanja stavbe. V sklopu  projekta bodo predstavljeni še zelena streha, toplotno izolacijski materiali, sodobni sistemi krmiljenja in sistem ogrevanja in prezračevanja ter polnilnica za električne avtomobile.

Skoraj nič-energijske hiše (sNES) - prenovljena Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb določa, da bodo od 31. decembra 2018 dalje morale biti vse nove javne stavbe (v lasti ali najemu) skoraj nič-energijske. Vse druge nove stavbe pa bodo morale biti skladne z novimi zahtevami dve leti kasneje. Zato bodo predstavljeni izvedeni projekti,  projektanti in izvajalci skoraj nič-energijskih hiš (sNES).

 Trajnostna mobilnost – prikazani bodo primeri dobrih praks in ogled električnih avtomobilov, možnosti najema ali nakupa, električna polnilnica in sončni panel.

 Energetska izkaznica stavbe in usposabljanje - svetovanje in praktični prikaz v zvezi z izdelavo in pridobitvijo energetske izkaznice stavbe in usposabljanjem strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic.

Geotehnično vrvno sidro - eden izmed ukrepov pri plazovih, pa tudi pri ostalih posegih v zemljino – gradbene jame, je sidranje zemljine s trajnim geotehničnim vrvnim sidrom CA.TI-ZRMK. Na razstavi bo predstavljeno sidro, načini sidranja in ostale mehanske lastnosti, ki zagotavljajo stabilnost zemljine.

Predstavitev in podelitev okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu

Predstavljen bo tudi projekt Znak kakovosti v graditeljstvu in dobitniki priznanj. V četrtek, 31. marca 2016, bodo v okviru slavnostne otvoritve Pomladnega sejma, najboljšim podeljena okoljska priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu 2016, tokratna podelitev poteka že dvajsetič.  

Okrogli mizi

V četrtek, 31. marca 2016, bo v dvorani 2 potekala okrogla miza z naslovom »Hiše za jutri – skoraj nič-energijska gradnja in prenova«, ki jo organizirata GI ZRMK in GZS. Na okrogli mizi bodo svoje poglede na celovito energijsko prenovo stavb in postopno uvedbo skoraj-nič energijskih meril pri gradnji in prenovi predstavili večji investitorji in lastniki stavb, stanovska združenja, energetski in gradbena stroka, načrtovalci in izvajalci prenove, energetski pogodbeniki in seveda zakonodajalec.  Novi načrtovalski pristopi od razvoja ideje, izbora optimalne rešitve, kakovostne izvedbe naložbe in spremljanja doseženih učinkov, kot tudi napredne tehnologije za skoraj nič-energijske stavbe, zagotavljanje kakovosti del in ustrezna usposobljenost arhitektov, inženirjev, izvajalcev in nadzornikov so ob primerih dobre prakse bistveni za uspešno izvedbo zastavljenega nacionalnega načrta energijske prenove stavbnega fonda. K razpravi vabljeni vsi ključni deležniki, ki gradijo stavbe za jutri ali načrtujejo energijsko prenovo danes neučinkovitega stavbnega fonda: od stroke, projektantov, ponudnikov tehnologij, svetovalnih podjetij, izvajalcev prenove, lastnikov javnih stavb, stanovanjskih skladov in upravnikov, lastnikov poslovnih objektov, do občin in energetskih agencij, do potencialnih energetskih pogodbenikov in bank.

v petek, 1. aprila 2016, bo od 12. do 13.30 potekala okrogla miza z naslovom "Les in krožno gospodarstvo" v organizaciji MOP, MKGP in MzI. S prispevkom bo sodeloval tudi doc. dr. Henrik Gjerkeš iz GI ZRMK. predsatvil bo uspešno izvedeni in delujoči vzorčni primer krožnega gospodarstva z izdelkom z višjo dodano vrednostjo iz lesa v občini Kočevje.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.