ZKG

ZKG

08. marec 2016

Letos mineva 20. let od prve podelitve okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu trem proizvajalcem stavbnega pohištva. Pred 20. leti je to priznanje predstavljalo veliko novost med certifikacijskimi znaki, saj je bilo daleč pred svojim časom. Merila za primerjalno  vrednotenje so bila namreč že takrat trajnostno naravnana.

S pomočjo zainteresiranih deležnikov – pristojnih ministrstev, ustanov, stanovskih združenj, stroke in gospodarstva – se je pred 21 leti začel razvoj sistema certifikacijskega znaka pod okriljem Gradbenega inštituta ZRMK. Merila za primerjalno vrednotenje posameznih aplikativnih projektov so sodelavci inštituta pripravili skupaj z najvidnejšimi neodvisnimi strokovnjaki in predstavniki gospodarstva. 

Znak kakovosti v graditeljstvu ali na kratko ZKG ostaja še vedno edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Z njim so označeni izdelki, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec, prodajalec ali izvajalec mora hkrati zadostiti osnovnim zahtevam glede zagotavljanja kakovosti v razvojno tehnološkem procesu ter poslovne odličnosti. V primerjavi z drugimi obveznimi ali neobveznimi certifikacijskimi znaki, za katere zadošča že izpolnjevanje meril, določenimi s tehnično regulativo, je treba za pridobitev okoljskega priznanja ZKG izpolnjevati višje zahteve, zato kupec ali naročnik lahko pričakujeta višjo kakovost. Primerjalno so ovrednoteni še poslovni sistem ter družbeni, finančni in okoljski vidiki. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

VGRADNJA ZUNANJEGA STAVBNEGA POHIŠTVA

V Sloveniji nimamo posebnega predpisa ali smernice, ki bi urejala samo vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva. Zato so lahko podjetjem sistematično zapisana dobra gradbena praksa ter ostala merila v aplikativnem projektu ZKG v pomoč pri njihovih razvojnih odločitvah, predvsem pa pri primerjanju, kje je njihovo mesto v primerjavi s konkurenco.

Pri primerjalnem vrednotenju vgradnje zunanjega stavbnega pohištva je zelo pomembno merilo kakovost same vgradnje, saj slednja zagotavlja trajno funkcionalnost in zadovoljstvo uporabnika, pa tudi ekonomičnost investicije in varovanje okolja. Sodobna vgradnja pomeni, da je stavbno pohištvo vgrajeno v skladu z gradbenofizikalnimi načeli in dobro gradbeno prakso oz. bolj poznana kot vgradnja, skladna z RAL smernico.

Vgradnja vertikalnih oken in zunanjih vrat se začne že z načrtovanjem, izbiro stavbnega pohištva, pripravo odprtine in primerne podlage, zadostne mehanske pritrditev v nosilno konstrukcijo z vijaki, sidri ali namenskimi pritrdilnimi sredstvi. Stavbni element mora biti podprt s trajnimi podložkami in distančniki, nadalje je treba skrbno izvesti tesnjenje rege v treh ravneh ob upoštevanju vseh vplivov in obremenitev, ki sta jim izpostavljena stavbni element in rega. Definicija slednje namreč pomeni namerno vrzel med dvema gradbenima elementoma, ki jo je treba trajno tesniti skladno z zahtevami gradbene fizike. Posledica nepravilnega tesnjenja rege so toplotni in zvočni mostovi, kondenzacija vodne pare, zamakanje zaradi vdora meteorne vode in vdor hladnega zraka, kar vse negativno vpliva na bivalno ugodje ter na nastanek plesni in poškodbe materialov.

Zavedati se moramo, da ravno slaba ali nepravilna vgradnja izniči vse prednosti, ki naj bi jih prinesla sodobna energijsko učinkovita okna.

Letošnja dobitnika priznanja ZKG sta morala v postopku primerjalnega vrednotenja dokazati, da pri vgradnji upoštevata vsa načela in postopke sodobne vgradnje, zagotavljata zadovoljiv poslovni proces in finančno uspešno poslujeta ter si prizadevata za varovanje okolja, zdravja zaposlenih in sta družbeno odgovorna.  

V nadaljevanju si na kratko oglejmo oba dobitnika okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditelsjtvu za montažo stavbnega pohištva za novogradnje.

Podjetje ARCONT IP iz Gornje Radgone je eden izmed večjih proizvajalcev stavbnega pohištva iz PVC in aluminija. Kupcem poleg vertikalnih oken in zunajih vrat ponujajo še senčila, police, komarnike, zimske vrtove in garažna vrata, za katere imajo ustrezna poročila o preskušanju ter ostala dokazila o kakovosti.

Poleg sodobnega načina vgradnje ponujajo tudi posebne izvedbe glede na značilnosti projekta in tip nosilne konstrukcije. Rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov. Dobra stran njihove montaže je tudi reševanje toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike.

Za vgradnjo uporabljajo navodila proizvajalca stavbnih profilov ter dobaviteljev pritrdilnih sredstev in sistemov za tesnjenje. Vsi uporabljeni sistemi in materiali imajo ustrezna poročila o preskušanju in certifikate, upoštevajo sodobna pravila stroke in skrbijo za kakovostno orodje. Priprava delovnega procesa in obvladovanje proizvodnje poteka v skladu s SIST ISO 9001. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika. Kupcu predajo navodila za vgradnjo in vzdrževanje ter ponujajo proti plačilu tudi servisiranje.

Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje zaposlenih in njihovo seznanjanje z novostmi pri izdelkih, materialih in načinih vgradnje.

Podjetje SATLERokna in vrata iz Slovenskih Konjic je proizvajalec PVC stavbnega pohištva. Poleg izdelkov lastne proizvodnje kupcem ponujajo tudi lesena in aluminijasta vertikalna okna in zunanja vrata, senčila, police, komarnike, zimske vrtove in garažna vrata, za katere imajo ustrezna poročila o preskušanju ter ostala dokazila o kakovosti.

Že vrsto let poteka njihova vgradnja v skladu z dobro gradbeno prakso. Pri večjih projektih in zahtevnih izvedbah rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov. Dobra stran njihove montaže je tudi reševanje toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike, pri čemer se dejavno vključujejo v  načrtovanje objekta.

Pri vgradnji uporabljajo kakovostne materiale in orodja ter upoštevajo sodobna pravila stroke.  Uporabljeni sistemi in materiali imajo ustrezna poročila o preskušanju in certifikate. O poteku del vodijo zapisnik, prevzem izvedenih del pa se opravi po lastnem pregledu in pregledu predstavnikov naročnika.

Med njihove številne reference spadajo enodružinske hiše, večstanovanjske in javne stavbe, hoteli in poslovne stavbe po Sloveniji, Avstriji, Nemčiji.

 Okoljski certifikat ZKG je glede na poslanstvo in cilje ter podpori GZS in pristojnih ministrstev projekt nacionalnega pomena. Postopek vrednotenja za pridobitev priznanja ZKG izpolnjuje vse bistvene značilnosti postopka certificiranja, zato sodi v skupino certifikacijskih znakov.

Namen projekta ZKG ni le olajšati odločitev kupcu ali naročniku, ampak tudi promocija kakovostnih izdelkov in storitev kot nagrada uspešnim proizvajalcem in izvajalcem, da bi večjo kakovost lahko izrabili kot konkurenčno prednost. Z večjim tržnim deležem najboljših proizvajalcev izdelkov in ponudnikov storitev se dviguje tudi kakovost grajenega okolja.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.