H2020 MODER

H2020 MODER

04. marec 2016

V prostorih Mestne knjižnice Kranj se je danes odvijala mednarodna delavnica projekta MODER, ki je sofinanciran s sredstvi programa Obzorje 2020. Projekt MODER si je za cilj zadal vpeljavo inovativnih oblikovalskih orodij za obnovo stavb na ravni okrožij. Tak sistem načrtovanja bo omogočal primerjavo različnih alternativ sistemov oskrbe z energijo ob sočasni prenovi stavb. Z večjo vključenostjo lastnikov in uporabnikov pri sodelovanju in sprejemanju odločitev se bodo dosegali večji prihranki energije in stroškov. V projektu sodeluje 10 partnerjev od raziskovalnih inštitucij, industrije, svetovalnih in inženirskih podjetij s področja učinkovite rabe energije in oskrbe z obnovljivimi viri do energetskih agencij. Skupna vrednost projekta znaša 3,3 mio € in traja tri leta.

 Vizija projekta MODER je razviti stroškovno in energetsko učinkovito ter uporabniku prijazno prenovo stavb kot del celotnega energetskega sistema. Glavni cilj projekta MODER je okrepiti in povečati sodelovanje inženirskih podjetij, energetskih menedžerjev in svetovalcev z občinami in lastniki stavb pri obnovi stavb na regionalni ravni in uporabiti pristop širše tudi na evropskih in svetovnih trgih.

 Slovenijo v projektu zastopata dva partnerja, Gradbeni inštitut ZRMK (GI ZRMK) in Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), ki bosta sodelovala pri razvoju orodij in pristopov za načrtovanje prenove sosesk s trajnostno oskrbo z energijo ter pri pilotni uporabi orodja na izbranem delu območja Krajevne skupnosti Zlato polje (MO Kranj).

 

Projekt MODER se bo osredotočil na iskanje dobrih praks in rešitev aktualnih z vidika evropskih držav severne, srednje in vzhodne Evrope. To bo omogočilo, da se bo projekt kasneje lahko uspešno implementiral tudi v drugih državah. Rezultati projekta MODER bodo preizkušeni in validirani na primerih. V okviru projekta bodo organizirane tudi delavnice, konference in seminarji, ki bodo namenjeni širjenju informacij in spodbujanju k učinkoviti energetski prenovi mestnih okrajev. 

 

Moto projekta je »Z znanjem in naprednimi orodji podpreti integrirano celovito načrtovanje prenove sosesk«.

 

 Prisotne je pozdravil župan MO Kranj, Boštjan Trilar, ki je izrazil zadovoljstvo, da je bil evropski projekt uspešno pridobljen, in da bo v pilotnem projektu sodelovala tudi MO Kranj. V nadaljevanju je direktor LEAG, Anton Pogačnik, predstavil samo izvajanje projekta v Kranju in njegov pomen. Vodja projekta MODER, Jiry Nieminen, SWECO, Finska, je predstavil partnersko sodelovanje, potek postopka prijavljanja, dosedanjo izvajanje in organizacijo projekta. Sledile so še predstavitve projektnih partnerjev z demonstracijo programskega orodja (DECA) in izkušnje, ki so jih pridobili ob renovaciji stavb na nivoju sosesk na Dunaju. Erik Potočar, Ministrstvo za infrastrukturo,  pa je predstavil aktivnosti, ki se izvajajo na področju energetske učinkovitost in izrabe obnovljivih virov energije v stavbnem sektorju Slovenije. Iz Gradbenega inštituta ZRMK je Marjana Šijanec Zavrl predstavila tipologijo stavb in energijsko modeliranje stavbnega fonda, Henrik Gjerkeš pa študijski primer trajnostne energijske prenove v Kočevju.

 



 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.