Ogledi skoraj nič-energijskih stavb, sNES

Ogledi skoraj nič-energijskih stavb, sNES

02. februar 2016

Ogledi skoraj nič-energijskih hiš že tretje leto zapored - Dogodek namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj

K povečanju prepoznavnosti skoraj nič-energijskih stavb (sNES) in njihovemu približevanju širši javnosti je pripomogla kampanja »Skoraj nič-energijske hiše: Že danes obiščite hiše prihodnosti«, ki se je v Sloveniji že tretje leto zapored odvijala od 4. do 6. decembra 2015. Obiskovalci, ki so prišli na oglede iz osebnega ali službenega interesa, so se seznanili z bivalnimi, delovnimi in gradbenimi izkušnjami uporabnikov stavb. V zadnjih treh letih so bile že skoraj dva tisočim udeležencem kampanje na več kot sedemdesetih dejanskih primerih iz prakse predstavljene sodobne tehnologije učinkovite rabe in obnovljivih virov energije ter tehnične možnosti gradnje sNES.

Zakonodaja EU postavlja nove izzive evropskim državljanom in državnim organom. Prenovljena Direktiva 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb določa, da bodo od 31. decembra 2018 dalje morale biti vse nove javne stavbe (v lasti ali najemu) skoraj nič-energijske. Vse druge nove stavbe pa bodo morale biti skladne z novimi zahtevami dve leti kasneje.

Pomanjkanje demonstracijskih projektov sNES

Projekt potrjuje, da v Sloveniji obstajajo tako razpoložljivi primeri sNES kot tudi velik interes javnosti po njihovem ogledu. A žal kljub temu v naši gradbeni praksi energijska bilanca novogradenj v številnih primerih odstopa od standardov sNES, čeprav so ti tehnično povsem izvedljivi. Tudi naložbe v energijsko prenovo ostajajo pogosto prezrte ali pa izvedba peša zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj ter nepopolnih analiz stroškov in koristi pri postopkih odločanja. Žal se naslednja priložnost za prenovo ponovi šele čez nekaj desetletij, kar pomeni izgubljene potenciale za energijske izboljšave.

Ena od pogosto omenjenih ovir pri prodoru novih tehnologij je pomanjkanje demonstracijskih projektov. Tudi trg sNES oblikujeta povpraševanje in ponudbe. Zato je pomembno informirati in izobraziti bodoče investitorje, kupce in uporabnike stavb v stanovanjskem in javnem sektorju ter omogočiti stroki in gradbeni industriji, da svoja dognanja približa javnosti.

Povezovanje ključnih akterjev

Ogledi sNES so povezali več kot štirideset projektantskih, konzultatskih in izvajalskih organizacij s potencialnimi investitorji. V okviru spletnega portala www.0energijskehiše.si/poglejte je na enostaven način omogočeno tudi nadaljnje povezovanje med akterji: investitorji, projektanti, izvajalci, gospodarstvom, kupci, bodočimi graditelji in investitorji v javnem sektorju.

Sodelujte z nami

Kampanja bo potekala tudi v prihodnjih letih in ponuja različne možnosti vključevanja vanjo. K sodelovanju vabimo:

  • Razstavljavce, ki so pripravljeni prikazati stavbo kot zgled. Dobrodošli so lastniki ali uporabniki javnih in poslovnih stavb, pa tudi večstanovanjskih in individualnih hiš.
  • Strokovnjake, ki so sodelovali pri graditvi sNES. Ogledi sNES predstavljajo referenco na področju trajnostne gradnje. Z večjim številom graditev sNES boste povezani, bolj boste prepoznavni na projektnem spletnem portalu in v projektnih tiskovinah.
  • Predstavnike zasebnega sektorja, ki so pripravljeni skleniti partnerstvo z nami in iščejo dodatne možnosti za promocijo.

Za več informacij stopite v stik z nami:

Gradbeni inštitut ZRMK,

e-pošta: miha.mirtic@gi-zrmk.si in marjana.sijanec@gi-zrmk.si,

spletna stran kampanje: http://www.0energijskehiše.si/poglejte


 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.