Trajnostni elementi bivalnega in delovnega okolja

Trajnostni elementi bivalnega in delovnega okolja

02. februar 2016

Na sejmu Ambient, od 17. do 2. novembra 2015, se je na dveh razstavno-svetovalnih prostorih, Stebrna dvorana in Povodni mož, predstavil GI ZRMK s svojimi dejavnostmi.

Vse dni sejma so obiskovalci in ostali zainteresirani lahko pridobili neodvisen in brezplačen nasvet svetovalcev GI ZRMK in mreže ENSVET. Poleg svetovanja so izvajali tudi brezplačna predavanja o trajnostnih elementih bivalnega in delovnega okolja pri obnovi in novogradnji, načrtovanju naravne osvetlitve, merilih toplotnega ugodja, mikroklimatskih parametrih in energetski prenovi stavb in stavbne dediščine, učinkoviti rabi energije v stavbah in gospodinjstvih, obnovljivih virih energije, virih ogrevanja in grelnih napravah, pripravi tople sanitarne vode, uporabi deževnice, okoljskem vrednotenju stavb, kazalniku letnega stroška energije za delovanje gospodinjskega aparata, harmoničnem bivanju v skoraj nič-energijskih hišah.  

Praktični prikaz trajnostnega bivanja je bil predstavljen v Povodnem možu: Eko srebrna hiša na  Dunajski cesti v Ljubljani je demonstracijski primer trajnostne skoraj nič-energijske (sNES) večstanovanjske stavbe, ki je bila zgrajena tudi ob podpori 7. okvirnega programa Evropske skupnosti v okviru projekt EE-HIGHRISE. Poleg upoštevanja sodobnih načel načrtovanja skoraj nič-energijske stavbe, izobraževanja vseh deležnikov pri gradnji, zagotavljanju kontrole kakovosti in monitoringa so bila pri zasnovi stavbe upoštevana tudi sodobna načela zdravega in udobnega bivalnega okolja. To je mogoče doseči s premišljenim načrtovanjem ob upoštevanju lokalnega podnebja, lokacije, zasnove stavbe, razporeditve prostorov in svetlobnih odprtin – oken, upoštevanju osončenosti ter z uporabo obnovljivih virov energije, vgradnje (lokalnih) gradiv ob čim manjših vplivih na okolje. Za prijetno bivalno ugodje je treba poskrbeti tudi za primerno temperaturo notranjega zraka, vključno s temperaturnim profilom po višini, in za ustrezno temperaturo obodnih površin, saj je s tem pogojena želena občutena temperatura uporabnika prostora. V sodobnih stavbah s kakovostnim bivalnim ugodjem se ne srečujemo več s temperaturno asimetrijo zaradi različnih toplotnih  lastnosti sten in oken, saj je ovoj stavbe bistveno bolj homogen. Za bivalno ugodje je ključna tudi pravšnja vlažnost in zmerno notranjega gibanje zraka - preprečiti je treba prepih - v vseh bivalni prostorih, zagotoviti je treba ustrezno izmenjavo zraka z naravnim ali umetnim prezračevanjem s sprejemljivim nivojem hrupa naprav in inštalacij v sami stavbi, med stanovanjskimi enotami in hrupom iz okolice. V Eko srebrni hiši avtomatski ali ročni način upravljanja z inteligentnim kontrolnim centrom poskrbi za zdravo in udobno bivanje.

Delavnica v Stebrni dvorani je bila namenjena vsem, ki jih je zanimalo restavriranje starega pohištva. Postopke in pristope je prikazoval mojster restavratorstva, g. Stanko Vitez, okoljsko vrednotenje pa sodelavci GI ZRMK.

Primeri dobrih praks: Med notranjo opremo že zelo dolgo sodijo slikarska dela in okrasni predmeti iz lesa, kamna, gline, kovine. Pladnji iz lesa za sadje, orehe ali le kot dekoracija obogatijo mize in vitrine v bivalnih prostorih. Restavrirani kosi pohištva so spomin na prednike ali le dodatek pri oblikovanju sodobnega interjerja, enako velja za replike stolov velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Okrasni izdelki iz kamna se vse bolj uveljavljajo kot nepogrešljiv dodatek sodobnih ali retro interjerjih. Na ogled so bila dela dijakov Šolskega centra iz Nove Gorice z izdelki iz lesa in  študentov Višje strokovne šola ŠC Srečka Kosovela iz Sežane z izdelki iz kamna.

Razstavljeni so bile tudi različne vrste lesa, npr. figovec, aktinidija, marelica, topol, bezeg, breza, leska; in kamen iz delujočih kamnolomov iz Slovenije: flišni peščenjak iz Obale, apnenec iz Hotavelj, lehnjak iz Jezerskega, apnenci iz Krasa (Lipica fiorito in Repen), Granodiorit iz Pohorja.

Za strokovni javnosti so bila tudi na tem sejmu namenjena predavanja v zvezi z mednarodnimi projekti iz programa Inteligentna energija Evropa: Yaeci, Skoraj nič-energijske hiše, Episcope in RePUBLIC ter program FP7, projekt EE-HIGHRISE.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.