TRAJNOSTNA GRADNJA IN MOBILNOST NA SEJMU NARAVA-ZDRAVJE

TRAJNOSTNA GRADNJA IN MOBILNOST NA SEJMU NARAVA-ZDRAVJE

02. februar 2016

NARAVNO SOBIVANJE

Tradicionalno so vse dni sejma potekala predavanja in individualna svetovanja, ki so jih izvajali svetovalci GI ZRMK in mreže ENSVET. Obiskovalcem so bili na voljo tudi strokovna predavanja in svetovanja v zvezi s trajnostno gradnjo, obnovo in novogradnjo, ukrepi pri naravnih nesrečah (plazovi, poplave), učinkovito rabo energije v stavbah in gospodinjstvih, obnovljivimi viri energije, trajnostno rabo energije, toplotnimi črpalkami, pripravo tople sanitarne vode, uporabo deževnice, biološkimi in malimi čistilnimi napravami, trajnostno mobilnostjo, čistimi vozili, okoljskim vrednotenjem stavb, kazalnikom letnega stroška energije za delovanje gospodinjskega aparata, skoraj nič-energijskimi in pasivnimi hišami ter energetsko izkaznico stavbe.

Stroki je bila namenjena predstavitev mednarodnih projektov iz programa Inteligentna energija Evropa: Yaeci, skoraj nič-energijske hiše, Episcope in RePUBLIC ter program FP7: EE-HIGHRISE ter program Območje Alp: CABEE.

 

Demonstracijski primer trajnostne stavbe: s podporo 7. okvirnega programa Evropske skupnosti se izvaja projekt EE-HIGHRISE, demonstracijski primer trajnostne skoraj nič-energijske (sNES) večstanovanjske stavbe, imenovane Eko srebrna hiša. Izvedba demonstracijskega projekta EE-HIGHRISE obsega stanovanjski del stavbe s tehnologijami za izrabo obnovljivih virov energije in deževnice ter predstavlja primer izgradnje energijsko učinkovite trajnostne stavbe.

Sodobna zasnova stavbe obsega večstanovanjski del stavbe, zgrajen po pasivnih merilih, ter poslovno etažo in podzemno garažo, kjer so tudi polnilnice za električne avtomobile. Eko srebrna hiša zagotavlja visoko udobje bivanja s premišljeno razporeditvijo prostorov. Na manjši razstavi je bil prikazan sodobni inteligentni krmilni center, IKC, ki v vsakem stanovanju samodejno poskrbi za toplotno ugodje in udobje, solarni panel in informacije v zvezi z načrtovanjem, zagotavljanjem kontrole kakovosti in monitoring.

Trajnostna mobilnost: v trajnostno stavbo sodi le trajnostna mobilnost. Predstavljena je bila e- mobilnost v Eko srebrni hiši, kjer stanovalci ne potrebujejo nujno lastnih vozil, saj je v garaži na voljo  izposojevalnica električnih vozil. Avtomobil si lahko sposodijo, ko ga potrebujejo. Rezervacija je možno preko pametnih telefonov ali pametne napeljave v samih stanovanjih. Možno je tudi polnjenje lastnih električnih vozil. Električna energija za polnjenje avtomobilov se pridobiva preko sončne elektrarne na strehi. Na razstavi je bil na ogled električni avtomobil in aktivna polnilnica.

Primeri dobrih praks trajnostne gradnje: specialna znanja in veščine so tudi ena izmed prioritet trajnostne družbe. Predstavljeni so bili uporabni izdelki, delo dijakov Šolskega centra iz Nove Gorice (pladnji, sklede, kuhinjske deske, intarzije, mizarski bank ali ponk, restavrirana babičina skrinja, stoli in različne vrste lesa) ter dijakov Srednje gradbene, geodetske, ekonomske in okoljevarstvene šole iz Ljubljane s kamnito rozeta in različnimi vrstami kamna iz slovenskih kamnolomov. Študentje in diplomanti Višje strokovne šola ŠC Srečka Kosovela iz Sežane so razstavljali izdelke iz kamna z dodano (umetniško) vrednostjo.

Planetu Zemlja prijazna občina je naziv, ki ga že šesto leto zapored prejmejo občine v posameznih kategorijah in sicer glede na število prebivalcev v petih kategorijah -  od 3 do 5 tisoč, od 5 do 10 tisoč in nad 10 tisoč prebivalcev ter mestne občine. Dvig kakovosti bivanja občanov in ozaveščenost o vplivih vseh odločitev na okolje in zdravje sta poglavitna cilja natečaja.

Letošnji natečaj je potekal ob podpori Skupnosti občin Slovenije in Razvojnih agencij, sodelovalo pa je 15 občin. Natečaj in podelitev organizira Društvo Planet Zemlja ob pomoči strokovnjakov iz Zavoda za gozdove RS, Direktorata za kmetijstvo na MKGP, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarskega razstavišča, Okoljskega raziskovalnega zavoda, Zavoda za varstvo narave, Zavoda za varno igro in GI ZRMK.

Naziv so si letos prislužile občina Razkrižje, Vodice, Zreče, Žalec in Ljubljana, ker so s svojim doprinosom na področju varovanja gozdov, lokalne samooskrbe, onesnaženja s hrupom, trajnostnega turizma, sejemske dejavnosti, ravnanja z odpadki, energetike, varstva narave, varnosti na igriščih in okoljskega komuniciranja, zaslužili najvišje ocene ter s tem naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2015.

 

 

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.