GI ZRMK na 48. sejmu MOS

GI ZRMK na 48. sejmu MOS

08. september 2015

Za obiskovalce 48. sejma MOS, ki bo potekal od 8. do 13. septembra 2015 v Celju, Gradbeni inštitut ZRMK pripravlja manjše razstave in svetovanja s področja trajnostnega razvoja, trajnostne gradnje, učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije in bivalnega ugodja v dvorani L na razstavno-svetovalnem prostoru št. 38 ter brezplačna delavnico v Modri dvorani II.

Energetska izkaznica stavbe in varčen nakup gospodinjskih aparatov

Na voljo bodo informacije o energetski izkaznici stavbe: kako nam pomaga pri nakupu ali najemu stavbe, ali gre energetski izkaznici sploh zaupati, je treba res v vsakem primeru naročiti energetsko izkaznico, bo treba energetsko izkaznico res naročiti ob vsaki spremembi na stavbi, kaj je izdelava in kaj izdaja energetske izkaznice, ali omogoča medsebojno primerjavo nepremičnin, ali lahko na podlagi kazalnikov v energetski izkaznici natančno izračunamo bodoče stroške, se lahko oglašuje nepremičnino brez navedb kazalnikov iz energetske izkaznice in ali se jo je treba res bati?

Na primeru pralnega in sušilnega stroja ter hladilnika bo prikazan kazalnik letnih stroškov energije za delovanje električnih gospodinjskih aparatov. Kazalnik je torej v pomoč kupcem pri lažji odločitvi pri nakupu in načrtovanju gospodinjskega proračuna ter pripomore k večji energijski učinkovitosti in prijaznosti do okolja. 

Model krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti

Predstavljen bo koncept in elementi prehoda v krožno gospodarstvo v občini Kočevje, ki brez dvoma predstavlja vzorčni primer prave smeri trajnostnega razvoja v Sloveniji. Koncept krožnega gospodarstva temelji na načelu izkoriščanja lokalnih potencialov in njihovega izkoriščanja za dvig dodane vrednosti v lokalnem okolju z vsemi multiplikativnimi učinki, ki pri tem nastanejo. V občini Kočevje največji in še v ne zadostni meri izkoriščen razvojni potencial predstavlja gozd. Koncept temelji na izhodišču, da iz občine ne odide nobeden hlod neobdelan, kar vključuje celovito, trajnostno gospodarjenje z gozdom, sečnjo in spravilo hlodov ter pripravo lesa za proizvode z višjo dodano vrednostjo, ob istočasni izrabi manjvrednega lesa za proizvodnjo toplotne in električne energije ter produktov zelene kemije. K celovitosti koncepta spada tudi socialno podjetništvo, izobraževanje kadrov, dodatno usposabljanje zaposlenih ter ohranjanje obstoječih in ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Demonstracijski primer trajnostne gradnje

Prikazan bo demonstracijski mednarodni projekt s področja trajnostne gradnje EE-HIGHRISE iz programa FP7. Eko srebrna hiša na Dunajski cesti v Ljubljani je primer načrtovanja in izgradnje večstanovanjske stavbe v skoraj nič-energijskem standardu. Pri izvedbi projekta je bil uporabljen pristop integralnega (energijskega) načrtovanja (ID), ki zagotavlja optimalno doseganje želenih lastnosti stavbe. Predstavljen bo proces načrtovanja, dodatno usposabljanje strokovnjakov in izvajalcev, proces gradnje, kontrola kakovosti, ki igra ključno vlogo in monitoring. Prikazani bodo tudi sistemi in tehnologije, ki zagotavljajo doseganje želenih ciljev. Ogledati si bo mogoče zeleno streho, zbiralnik deževnice in uporaba vode, sončno elektrarno, sistem prezračevanja, rekuperator, inteligentni sistem krmiljenja in ostale napredne tehnologije ter polnilnico za električne avtomobile in električni avtomobil.

Mednarodni projekti

Na sejmu MOS bodo predstavljeni tudi mednarodni projekti programa Inteligentna energija Evropa: Yaeci, NZEB2021, EPISCOPE in RePublic_ZEB; program FP7: EE-HIGHRISE in NewBEE (novi poslovni modeli in programska oprema za energetsko učinkovito prenovo stavb). Med projekti izstopata RePublic_ZEB - optimalni nabor ukrepov za skoraj nič-energijsko prenovo stavb javnega sektorja ter EPISCOPE - načini za dosego nacionalnih ciljev na področju izboljšanja energetske učinkovitosti stavb do leta 2030 in identificiranje najbolj izvedljive strategije prenove stavb v stanovanjskem sektorju.

Delavnica 

V sredo, 9. september 2015, bo v Modri dvorani II od 14. do 16. ure potekala delavnica z naslovom »Raziskave, razvoj in inovativnost za vzdržno konkurenčnost«. Namenjena je podjetjem in organizacijam, ki se zavedajo, da morajo za zagotovitev konkurenčne prednosti vlagati v razvoj in inovativnost. Na delavnici bodo predstavljeni rezultati aktualnih raziskovalno-razvojnih evropskih projektov, pri katerih sodelujeta GI ZRMK in SGG. Obravnavano bo tudi povezovanje raziskovalno-razvojne aktivnosti z inovacijskimi procesi v podjetjih in načini, kako rezultate projektov pretvoriti v poslovne učinke.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.