Podeljeni okoljski priznanji za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva na sejmu DOM 2015

Podeljeni okoljski priznanji za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva na sejmu DOM 2015

18. marec 2015

Znak kakovosti v graditeljstvu spada med znake za okolje in je neobvezni certifikacijski znak. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področjih in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ 10 odstotkov. Zaradi strogih meril je bilo v 19 letih podeljenih le 169 priznanj na 30 področjih ocenjevanja. Prva priznanja so bila podeljena že davnega leta 1997 trem proizvajalcem stavbnega pohištva.

Ena izmed najpomembnejših zavez in usmeritev Evropske unije je učinkovita raba energije in z njo povezani okoljski cilji. Vse strožja je tudi tehnična zakonodaja pri načrtovanju, vgradnji, uporabi in odstranitvi izdelkov. Spreminja se tudi odnos do družbe in okolja. Zato se vse bolj uveljavljajo okoljski certifikati, pri katerih so upoštevani trajnostni vidiki vrednotenja.

Merila za pridobitev okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu so bila že pred 20 leti trajnostno naravnana. Pri vrednotenju vgradnje zunanjega stavbnega pohištva se upošteva najnovejše tehnično-tehnološke zahteve glede izvedbe storitve, poslovni proces prijavitelja, postopke vgradnje in uporabe materialov za vgradnjo ob vzpostavljenem sistemu stalnega razvoja in izboljšav, odnos do družbe in okolja, ekonomski vidik ter obvladovanje celotnega življenjskega cikla vgrajenega izdelka. Kakovostna vgradnja ima odločilen pomen za zagotavljanje trajne funkcionalnosti in zadovoljstvo uporabnika ter nenazadnje tudi ekonomičnost investicije in varovanje okolja. Ocenjevanje izvajajo neodvisni strokovnjaki z različnih strokovnih področij, kar daje priznanju še večji pomen. 


Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva mora biti skladna z gradbenofizikalnimi načeli in načeli dobre gradbene prakse (bolj znana tudi kot vgradnja po smernicah RAL). Pravilna vgradnja ima pomemben dolgoročen vpliv, saj slaba vgradnja v trenutku izniči še tako dober izdelek. Zato tudi energetsko najvarčnejše in najkakovostnejše okno, če ni vgrajeno po pravilih stroke, ne zagotavlja funkcionalnosti in bivalnega ugodja. Vgraditi ga je treba tako, da poleg pravilne in predvsem zadostne mehanske pritrditve poskrbimo tudi za pravilno tesnjenje stika oziroma rege med konstrukcijo in okvirjem stavbnega elementa. Prepogosto se namreč dogaja, da ravno slaba ali nepravilna vgradnja izniči vse prednosti, ki naj bi jih prinesli sodobna energijsko učinkovita okna.

Sodobna vgradnja ne pomeni le tesnjenja rege v treh ravneh, temveč opisuje celoten postopek vgradnje. Povsem zmotno je - žal precej razširjeno - prepričanje, da se RAL smernica ukvarja samo s tesnjenjem rege. Kar nekaj pogojev mora biti izpolnjenih za kakovostno vgradnjo, ki se dejansko začne že z načrtovanjem. Prvi pogoja sta skrbna priprava odprtine in podlage. Odprtina mora biti primerne velikosti glede na dimenzije okna in pravokotna, podlaga pa čvrsta in trdna, da zagotovimo zadostno mehansko pritrditev oken ter pravšnjo širino rege (od 1 do 3 cm) med okvirjem in konstrukcijo. Nikjer sicer ni opredeljeno, kakšna mora biti podlaga, saj standardi predpisujejo le zahtevane fizikalne lastnosti, ki jih je mogoče doseči ob ustrezni pripravi odprtine.

Drugi zelo pomembni pogoj je, da je zunanje stavbno pohištvo v konstrukcijo dobro mehansko pritrjeno s sidri ali vijaki ter hkrati podprto s trajnimi podložkami in distančniki. Nedopustno je, da bi pritrjevali okna zgolj z vijaki ali celo z montažno peno, kot se včasih dogaja. Od velikosti in vrste okna ter smeri in načina odpiranja okenskega krila je odvisno, koliko naj bo vijakov ali sider, in kje naj bo okno trajno podprto s podložkami in distančniki. Vrsta vijakov je seveda odvisna tudi od konstrukcije. V opečnem zidu je treba uporabili drugačne vijake kot v betonskem stebru ali lesenem nosilcu.
Kot je bilo zgoraj omenjeno, so osnovni dejavniki, ki pogojujejo tesnjenje rege, toplotna in zvočna izolacija, preprečitev navlaževanja in preprečitev vdora vetra. Nanje vplivamo na tistih mestih ali ravneh, kjer dosežemo največji učinek oziroma kjer negativne vplive preprečimo ali vsaj omilimo tako, da ne povzročajo trajne, prekomerne ali nepopravljive škode. Tak način tesnjenja strokovno poimenujemo tesnjenje v treh ravneh. Na notranji strani kondicioniranih prostorov moramo rego zatesniti tako, da je preprečen prehod vodne pare in zraka navzven - material mora biti paroneprepusten in zrakotesen. V sredini je toplotno in zvočno izolacijski sloj, največkrat montažna pena, lahko pa bi bila tudi steklena ali kamena volna. Na zunanji strani pa je treba uporabiti tak material, ki hkrati zagotavlja vodotesnost, vetrno zaporo in paroprepustnost - preprečiti mora vdor vode in vetra ter prepuščati vodno paro.

Ocenjevanje vgradnje zunanjega stavbnega pohištva je letos potekalo že 16 leto. Priprava meril in ocenjevanje za Znak kakovosti v graditeljstvu je omogočilo doseganje višjih standardov vgradnje, saj v Sloveniji za to področje nimamo posebnega predpisa ali smernice. Podjetji Jelovica okna in AJM, sta morali v postopku ocenjevanja dokazati, da pri vgradnji upoštevata vsa zgoraj omenjana načela in postopke sodobne vgradnje, da imeta ustrezen poslovni proces in finančni uspeh ter skrbita za družbo in okolje.

V nadaljevanju si na kratko oglejmo oba dobitnika okoljskega priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu:

Jelovica okna

AJM

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.