USPOSABLJANJE ZA PROJEKTANTE o energijsko učinkovitem zunanjem stavbnem pohištvu in njegovi vgradnji (U3-1)

USPOSABLJANJE ZA PROJEKTANTE o energijsko učinkovitem zunanjem stavbnem pohištvu in njegovi vgradnji (U3-1)

02. november 2020

USPOSABLJANJE PROJEKTANTOV

o energijsko učinkovitem zunanjem stavbnem pohištvu in njegovi vgradnji (U3-1)

Gradbeni inštitut ZRMK (GI ZRMK) je zadolžen za organizacijo in izvedbo usposabljanj ključnih deležnikov v procesu prenove stavbnega fonda s ciljem pospešiti energijsko prenovo stavb ob sočasnem upoštevanju tudi drugih pomembnih vidikov. Niz tematskih usposabljanj je namenjen tudi projektantom.

Tema tokratnega usposabljanja je energijska učinkovitost zunanjega stavbnega pohištva in njegova vgradnja v procesu celovite prenove stavb. Usposabljanje bo potekalo v 

sredo, 18. novembra, četrtek, 19. novembra 20220, med 9. in 15.30 in v petek, 20. novembra 2020, med 9. in 14.00 uro v e-obliki.

Usposabljanje z oznako U3-1 obsega 21 šolskih ur in poteka po PROGRAMU.

Udeležba na usposabljanju je brezplačna. Kljub temu prosimo, da se zaradi lažje organizacije in izvedbe dogodka prijavite preko spletne prijavnice TUKAJ (z gumbom »Ctrl« in klikom na besedo TUKAJ se odpre spletna prijavnica, kjer izpolnite rubrike in s klikom na polje POŠLJI zaključite s prijavo) ali preko e-pošte usposabljanje@gi-zrmk.si najkasneje do petka, 13. novembra 2020.

Učno gradivo bo dostopno preko spletne učilnice, kjer bodo imeli udeleženci dostop do dodatnih informacij o tematskih področjih usposabljanja, virtualnega druženja in vabil na vsakoletna tematska srečanja.

Po zaključku usposabljanja je predvideno prostovoljno individualno preverjanje znanja preko spletne učilnice. Udeleženci bodo prejeli dokazilo o uspešno zaključenem usposabljanju, ki ga lahko vključijo v svoj portfelj znanj in veščin pridobljenih v neformalnem izobraževanju.

Prijavljeni udeleženci bodo prejeli podrobnejše informacije o prijavi v spletno učilnico in poteku usposabljanja v e-obliki preko e-pošte.

V primeru bolezni predavatelja-ev bo poskrbljeno za kasnejšo predstavitev ali nadomestno predavanje.

Pooblaščeni arhitekti, krajinski arhitekti in prostorski načrtovalci ZAPS za udeležbo pridobijo 3 kreditne točke, sklop B (Teorija in referenčna praksa), v skladu s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na usposabljanju pridobijo 5 kreditnih točk iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

 

Usposabljanje poteka v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/00007), ki ga vodi Ministrstvo za okolje in prostor, in je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, Sklada za podnebne spremembe in partnerjev v projektu. 

Usposabljanje sodi v niz tematskih usposabljanj z oznako »U3 -  energijsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo in njegova vgradnja"  v okviru akciji C2.2 – Priprava, izvedba in spremljanje ciljnih usposabljanje na področju URE, OVE in zelenih tehnologij ter prepoznavanje pridobljenih znanj in spretnosti. Z boljšo usposobljenostjo deležnikov želimo pospešiti energijsko prenovo stavb, izboljšati kakovost načrtovanja, izvedb in upravljanja stavb ter povečati prepoznavnost usposobljenih strokovnjakov na trgu.

Pri celoviti energijski prenovi stavbe se načrtuje in izvaja ukrepe na ovoju stavbe in tehničnih sistemih. Pomemben element ovoja stavbe je stavbno pohištvo (okna in vrata), saj je njegova funkcija večplastna in terja širok spekter znanja, kompetenc in veščin v procesu načrtovanja, ki je ključno za uspešno izvedbo ter kasnejše servisiranje in vzdrževanje oz. upravljanje stavbe v celotni življenjski dobi.

Projektanti so prepoznani kot ključni deležniki v procesu načrtovanja celovitih energijskih prenov stavb ter kot pomembni spodbujevalci tovrstnih prenov. Njihova dobra usposobljenost, dodatna znanja in kompetence so temelj za zaupanje investitorjev in lastnikov oz. uporabnikov stavb, pa tudi ponudnikov zunanjega stavbnega pohištva, izvajalcev vgradnje in upravljalcev stavb.

Celovitost načrtovanih ukrepov pri celoviti energijski prenovi stavbe je tesno povezana z ukrepi na ovoju stavbe in tehničnih sistemih. V praksi je najpogostejši ukrep na stavbnem ovoju menjava zunanjega stavbnega pohištva z energijsko učinkovitim, ki vključuje tudi sodobno vgradnjo z upoštevanjem zadnjega stanja tehnike, kar pomeni smiselno uporabo Smernice RAL z upoštevanjem predpisov in zakonitosti, ki veljajo v Sloveniji (pogovorno poznana kot »RAL vgradnja«). Ukrep ne pripomore le k bistveno manjši rabi energije in nižjim stroškom obratovanja, temveč tudi k izboljšanju bivalnega in delovnega okolja.

Na usposabljanju (U3-1) bo pomen zunanjega stavbnega pohištva pri prenovi stavb obravnavan celovito. Udeleženci se bodo podrobneje seznanili s strateški dokumenti na ravni EU in Slovenije, zakonodajo in njenimi novostmi, trajnostnimi vidiki in označevanjem oken in vrat ter posebnostmi pri stavbah kulturne dediščine. Za razogljičenja stavbnega fonda do leta 2050 je nujna vzpostavitev mehanizmov za zagotavljanje kakovosti, uporaba novih tehnologij, predvsem pri zasteklitvah, ter sodobni pristopi servisiranja in vzdrževanja oken in vrat v procesu upravljanja stavbe s pomočjo novih orodij.

Uspešnost celovite prenove je v precejšnji meri odvisna od procesa načrtovanja in strokovne usposobljenosti projektanta, predvsem predvidenih oblikovno-likovnih in tehnično-tehnoloških rešitev. Človek je že zopet osrednje merilo pri načrtovanju gradnje in prenove stavbe. Zaradi tega je treba nujno izboljšati mikroklimatske parametre notranjega bivalnega in delovnega okolja, npr. kakovost notranjega zraka, količina naravne osvetlitve prostorov, temperaturna asimetrija, kroženje zraka, da ne čutimo prepiha, ustrezna stopnja vlažnosti zraka in drugi parametri, ki vplivajo na bivalno in delovno ugodje in udobje. Udeležencem bodo predstavljeni še ekonomski vidiki, principi sodobne vgradnje in razvojni trendi.

Poglavitni cilji usposabljanja so:

• boljša usposobitev projektantov v procesu celovite energijske prenove stavb s poudarkom na energijsko učinkovitem zunanjem stavbnem pohištvu in njegovi vgradnji,
• večja družbena prepoznavnost ključnih znanj in kompetenc z obravnavanega področja,
• boljša preglednost nad usposobljenostjo oseb na trgu dela (sistem evidentiranja znanja, veščin in kompetenc pridobljenih v neformalnem učenju),
• vzpostavitev konkurenčne prednosti na trgu dela za zaposlene, ki uspešno opravijo neformalno izobraževanje in to izkažejo z dokazilom.

Več informacij o usposabljanju bo dostopnih na spletni platformi www.trajnostnagradnja.si.  

Vljudno vabljeni.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.