Zgodovina

Vlada LR Slovenije je leta 1949 ustanovila GRADBENI INŠTITUT, leta 1952 pa je bil razglašen za gospodarsko ustanovo s samostojnim financiranjem, z imenom ZAVOD ZA RAZISKAVO MATERIALOV IN KONSTRUKCIJ LJUBLJANA (ZRMK). Temeljne naloge zavoda so bile tedaj raziskovalno in preskuševalno delo ter tehnološki razvoj in aplikacije v gradbeništvu in industriji gradbenega materiala. V začetku je dela opravljalo manj kot 50 zaposlenih, sredi osemdesetih let pa je imel ZRMK že več kot 500 zaposlenih, med njimi je bila več kot tretjina univerzitetno izobraženih strokovnjakov.

Po osamosvojitvi Republike Slovenije je bil na podlagi Zakona o zavodih v začetku leta 1991 ZRMK, ki je do takrat deloval kot družbeno podjetje, s sklepom Vlade RS začasno, dokler se ne opredelijo javne službe, razglašen za javni zavod. Na podlagi posebnega elaborata je Vlada RS leta 1994 sprejela Sklep o ustanovitvi Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG). Ta je nastal s preoblikovanjem dela takratnega ZRMK-ja. ZAG je začel poslovati v začetku leta 1995 kot javna služba, opravljal pa naj bi izključno dejavnosti, za katere je bil ustanovljen, to je certificiranje gradbenih proizvodov ter temeljno in aplikativno raziskovanje.

Laboratorijska oprema ZRMK-ja, ki se je pred preoblikovanjem dela ZRMK-ja uporabljala za izvajanje atestiranja po takratnih predpisih, pa tudi za razvojno-raziskovalno dejavnost ter izvajanje kontrolnih ali tekočih preiskav, je bila za izvajanje certificiranja gradbenih proizvodov sporazumno razporejena v upravljanje ZAG-a, vendar je ostala na podlagi posebnega sporazuma z ustanoviteljem, to je Vlado RS, še nadalje v souporabi ZRMK-ja. Ta se je sredi leta 1995 preimenoval v GRADBENI INŠTITUT ZRMK (GI ZRMK).

Na podlagi sprememb Zakona o graditvi objektov, sprejetih oktobra 1996 in v skladu s Tehnološko politiko Vlade RS, je GI ZRMK 1.4.1998 ustanovil TEHNOLOŠKI PARK ZRMK ter izločil specialne dejavnosti s področja geotehnike in sanacij gradbenih objektov v dve novi družbi, GEOT, d.o.o., in GRAS, d.o.o.

S sklepom Vlade RS iz junija 1998 je bilo končno tudi GRADBENEMU INŠTITUTU ZRMK omogočeno lastninsko in statusno preoblikovanje v skladu z Zakonom o lastninskem preoblikovanju podjetij. Preoblikovanje je bilo končano decembra 1998 z vpisom delniške družbe GRADBENI INŠTITUT ZRMK, d.d. (GI ZRMK, d. d.), v sodni register. S tem pa je v skladu s podpisanim sporazumom GI ZRMK, d. d., izpolnil pogoje za soustanoviteljstvo Zavoda za gradbeništvo Slovenije.

Leta 2001 je GI ZRMK, d. d., v skladu s programom spodbujanja tehnološkega razvoja Ministrstva RS za gospodarstvo ustanovil Tehnološki inštitut za graditeljstvo ZRMK, d.o.o. (TIG, d.o.o.), v začetku leta 2003 pa je z združitvijo GI ZRMK, d.d., in TIG, d.o.o., nastal ZRMK HOLDING, d.d. Ta je ustanovil hčerinsko družbo GRADBENI INŠTITUT ZRMK, d.o.o., ki je pričela poslovati 1.3.2003, njeno poslanstvo pa je nadaljevati skoraj 60-letno tradicijo ZRMK-ja na področju raziskovanja in tehnološkega razvoja, tehničnega svetovanja ter projektiranja in zagotavljanja kakovosti gradbenih materialov in izvedbe del.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.