RAZOGLJIČENJE STAVB

RAZOGLJIČENJE STAVB

29. maj 2020

Razogljičenje stavb


Slovenija je v zadnjih letih sprejela odločnejše zaveze za prehod na trajnostno gradnjo stavb, za razogljičenje stavbnega fonda in gospodarno ravnanje z viri in energijo v stavbah. Razogljičenje stavbnega fonda do leta 2050 je eden izmed pomembnih podnebno energetskih ciljev na ravni Evropske Unije in tudi Slovenije.


Prenova stavb mora biti celovita po obsegu in učinkih ob sočasnem ohranjanju značilnosti stavbne dediščine. Do splošne uveljavitve meril za skoraj nič-energijske stavbe pa nas loči le še pol leta. V tem obdobju nam ostaja le malo časa za prenos tehnično-tehnološko inovativnih in hkrati gospodarnih rešitev gradnje in prenove visoko energijsko učinkovitih stavb v konkretne projekte.

 

USPOSABLJANJE STROKOVNE JAVNOSTI

Dobra usposobljenost vseh deležnikov v procesu gradnje je ključna za doseganje zastavljenih ciljev za razogljičenje stavb do leta 2050, kar je prepoznano tudi v integralnem projektu LIFE IP CRE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje in prostor. 

Posebna pozornost je v projektu LIFE IP CARE4CLIMATE namenjena večji prepoznavnosti usposobljenosti strokovnjakov in vplivu tega dejavnika na trgu. Pri usposabljanju zato upoštevamo tudi:
• možnosti integracije pridobljenega znanja, veščin in kompetenc v javne in druge razpise ter programe nepovratnih finančnih spodbud in ugodnejših kreditov za obravnavana področja,
• postopke in pogoje za prepoznavanje in priznavanje pridobljenega znanja, veščin in kompetenc oseb usposobljenih v neformalnem izobraževanju in morebitno vključevanje dokazil o usposobljenosti kadrov v postopku priznavanja kvalifikacij.

Tema tokratnega usposabljanja je višja kakovost celovite in hkrati tudi trajnostne prenove večstanovanjskih stavb s poudarkom na večji energetski učinkovitosti (URE) in rabi obnovljivih virov energije (OVE).

Poglavitni cilji so:
• usposobitev upravnikov za celovito energijsko prenovo večstanovanjskih stavb,
• večja družbena prepoznavnost ključnih znanj in veščin, povezanih z energijsko prenovo,
• boljša preglednost nad usposobljenostjo oseb na trgu dela (sistem za evidentiranje znanja, veščin in kompetenc pridobljenih v neformalnem učenju),
• vzpostavitev konkurenčne prednosti na trgu dela za zaposlene, ki uspešno opravijo neformalno izobraževanje in to izkažejo z dokazilom.

Zaradi naštetega poteka usposabljanje v treh delih oz. v treh dneh, ker ni cilj usposabljanja zgolj informirati, pač pa omogočiti podrobnejši vpogled v področje in uporabo novih principov na primerih - Če preberem – pozabim. Če vidim – si zapomnim. Če naredim – znam.

Povabilo strokovne javnosti na usposabljanja

Dodatna znanja, veščine in kompetence ključnih deležnikov v procesu graditve, ki so že na trgu dela,
ugodno vplivajo na podnebno - energijski odtis. Zato v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE poteka usposabljanje strokovne javnosti na šestih različnih tematskih sklopih oz. področjih, ki se nanašajo na razogljičenje stavb:

1. Celovita energijska prenova večstanovanjskih stavb;
2. Zagotavljanje zrakotesnosti in mehansko prezračevanje z rekuperacijo pri prenovi stavb;
3. Energetska učinkovitost prozornih elementov na ovoju stavbe in njihova vgradnja;
4. Toplotna zaščita stavbnega ovoja z upoštevanjem okoljskega in kulturnovarstvenega vidika;
5. Sistemi ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije s poudarkom na obnovljivih virih energije pri energetski prenovi stanovanjskih stavb;
6. Celovita, gradbena in energetska, prenova stavb.

Strokovni javnosti je omogočeno, da si s prijavo preko spletne povezave zagotovijo sprotno obveščanje in informacije o usposabljanju in drugih aktualnih dogodkih.

S pridobljenimi podatki bomo ravnali v skladu z GDPR.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.