EKO KONFERENCA

EKO KONFERENCA

19. april 2017

Svetovni dan Zemlje

22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, od leta 1970 v Združenih državah Amerike, od leta 1990 pa še drugod po svetu in tudi pri nas.

Dogodek je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu varovanja okolja na Zemlji, saj je to edini planet v našem osončju in tudi edini nam poznani planet, na katerem je življenje.

Po svetu se odvijajo številni dogodki, ki opozarjajo na ranljivost in enkratnosti našega planeta.

Vsako leto se povečuje obremenjenost okolja z raznimi onesnaževalci, ki ne vplivajo le na naravo in okolje, temveč tudi na človeka in njegov obstoj.  

Eko konferenca

Trajnostni razvoj, skrb za naravo in okolje, trajnostna gradnja, učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije, krožno gospodarstvo, e-mobilnost, ozaveščanje širše javnosti z okoljskimi temami so stalnica delovanja GI ZRMK v zadnjih 25 letih.

S projekti, ki so trajnostno naravnani sodelujemo na različnih prireditvah in dogodkih, med katere sodi tudi Eko konferenca.

Društvo Planet Zemlja že osmo leto zapovrstjo v aprilu organizira Eko konferenco, letos v sodelovanju s Slovenskim meteorološkim društvom, Agencijo RS za okolje in Gradbenim inštitutom ZRMK.

Dobre prakse pri varovanju okolja ter velika soodvisnost med ekologijo in ekonomijo so letošnja rdeča nit 8. Eko konference.

 V petek, 21. aprila, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, dvorana Povodni mož, potekala slavnostna podelitev priznanj Planetu Zemlja prijazna šola / vrtec.

Natečaj, na katerega se lahko prijavijo šole in vrtci iz vse Slovenije in tudi zamejstva poteka že od leta 2010. Doslej se je prijavilo nad 500 šol / vrtcev. Namen projekta je ohranjanje naravnega in kulturnega izročila Slovenije ter spoštljiv in odgovoren odnos najmlajših do okolja in narave.

V preddverju dvorane Povodni mož si bo mogoče ogledati Eko Bazar, v okviru katerega se bodo s svojimi izdelki in risbami predstavili otroci in dijaki ter ostali deležniki z ekološki izdelki, projekti, primeri dobrih praks in izumi. 

Tako kot vsa leta doslej se bo na Eko Bazarju predstavil tudi GI ZRMK s trajnostno naravnanimi projekti in primeri dobrih praks. Prikazani bodo projekti, ki bistveno pripomorejo k učinkovitejši rabi energije in prehodu na rabo obnovljivih virov energije, pomen izdelave energetske izkaznice stavbe v praksi, prikaz implementacije delujočega modela krožnega gospodarstva v občini Kočevje, pomen mikroklimatskih parametrov v bivalnih in delovnih prostorih ter pogoji za zdravo in udobno bivanje.    

Drugi del konference s sloganom »Med predpisi in zrakom, ki ga dihamo« je namenjen strokovni javnosti, pa tudi okoljsko ozaveščenim posameznikom. Odvijal se bo v ponedeljek, 24. aprila, s pričetkom ob 9.30 v dvorani Agencije RS za okolje (ARSO) v 4. ND na Vojkovi 1b v Ljubljani. 

Na drugem dnevu konference bo v preddverju dvorane ARSO potekal Eko Bazar, podelitev priznanj v natečaju Zlato pero in strokovna predavanja.

 V okviru predavanj bo največ pozornosti namenjeno kakovosti zunanjega zraka. Predstavnik GI ZRMK, mag. Miha Tomšič, pa se bo edini dotaknil pomena kakovostnega zraka v bivalnem okolju, saj več kot štiri petine dnevnega časa preživimo v zaprtih prostorih. Zato je za naše zdravje in počutje še kako pomembna tudi kakovost  notranjega zraka. Tudi vsebnost določenih onesnaževal je lahko v notranjosti stavbe nekajkrat višja kot v zunanjosti. Mnoge raziskave kažejo na - četudi morda ne neposredno - povezavo med kakovostjo notranjega zraka in sindromom bolne stavbe ali sindromom tesne stavbe. Določene lastnosti notranjega zraka lahko vplivajo na nastanek gradbenofizikalnih oz. biogenih poškodb na notranjem stavbnem tkivu, ki potencialno ogrožajo tudi zdravje uporabnikov stavbe. Prispevek bo opozoril na nekatere bistvene elemente kakovosti notranjega zraka in na njihovo povezavo z značilnostmi stavb in načinom njihovega upravljanja.

Podroben program predavanj je dostopen na tej povezavi.

 Udeležba na predavanjih je brezplačna, zaradi organizacije dogodka, prosimo za predhodne prijave preko e-pošte konferenca@planet-zemlja.org.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.