POVABILO NA 49. SEJEM MOS

POVABILO NA 49. SEJEM MOS

01. september 2016

Neodvisna strokovna predavanja, samodejne predstavitve in nasveti

Vsak dan od 11. do 13. ure ter od 15. do 17. ure bodo potekala neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in aktualnimi temami v graditeljstvu. Zainteresirani se bodo seznanili o najnovejših trendih in smernicah pri gradnji in prenovi stavb. Zanimiva bodo predavanja o gradnji in prenovi v skoraj nič-energijskem standardu, zakaj je smiselno optimizirati hišo že v fazi projektiranja, o gradnji trajnostne hiše iz opeke, trajnostnem ogrevanju, celoviti prenovi stavb kulturne dediščine, prenovi in delitvi stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih hišah, vzrokih za nastanek plesni in kako jo odpravimo, kdaj je smiselna uporaba termografije in preskus zrakotesnosti, ali je smiselna sanacija starejše hiše in kakšni so pristopi pri sanaciji, kakšna naj bo toplotna zaščita stavbnega ovoja in kakšno stavbno pohištvo izbrati in kako ga vgraditi, ukrepih pri naravnih nesrečah, pozitivnih učinkih uvedbe modela krožnega gospodarstva v lokalnih skupnostih.  

Vzporedno bodo potekali tudi neodvisni in brezplačni strokovni nasveti.  Koristni nasveti strokovnjakov bodo v pomoč pri odločitvah pri gradnji in prenovi stavb ter kako najhitreje do upravnih dovoljenj za gradnjo. Zato bodo vsak dan na voljo nasveti izkušenih arhitektov, strokovnjakov s področja energije, gradnje skoraj nič-energijski kako zmanjšati ali čim bolj racionalno načrtovati rabo energije, kakšen sistem ogrevanja ali hlajenja je pametno izbrati.

Primeri dobrih praks

Na ogled bodo trije tematski sklopi: prikaz skoraj nič-energijske gradnje in prenove, trajnostnega ogrevanja in model krožnega gospodarstva.

Prikazan bo primer gradnje z opeko, vgradnja oken, toplotne izolacije in reševanje kritičnih detajlov – stiki, preboji,

Trajnostno ogrevanje stavb postaja pomemben element pri načrtovanju in prenovi hiše. Prikazan bo primer ogrevanja in prezračevanja in hlajenja.

Za predstavnike lokalnih skupnosti bo zanimiv prikaz delujočega modela krožnega gospodarstva v občini Kočevje, ki sodi v okvir dobre prakse trajnostnega razvoja v Sloveniji. Model krožnega gospodarstva se začne pri surovinskem viru, ki v tem primeru predstavlja gozd, nadaljuje s celovitim gospodarjenju z gozdovi, ki mora biti trajnostno naravnano, sečnji in spravilu hlodov ter pripravi lesa za proizvode z višjo dodano vrednostjo, izrabi manjvrednega lesa za energijske namene ter nenazadnje tudi izobraževanju kadrov in dodatno usposabljanje zaposlenih ter zelenih delovnih mestih.

Predstavljena bosta tudi mednarodna projekta iz programa H2020, projekt MODER in programa IEE, projekt RePublic

PROGRAM PREDAVANJ, SAMODEJNIH PREDSATVITEV IN NASVETOV

KRATKE NAJAVE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.