10. JUBILEJ PROJEKTA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

10. JUBILEJ PROJEKTA ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

Gradbeni inštitut ZRMK je pred več kot desetimi leti razvil sistem priprave meril in postopek ocenjevanja izdelkov in storitev. S tem so bili položeni temelji znaka kakovosti v graditeljstvu kot nadstandardne blagovne znamke. Prvo ocenjevanje oken slovenskih proizvajalcev je bilo razpisano in izvedeno že leta 1997 in prvi trije znaki kakovosti so bili podeljeni na vsakoletnem sejmu gradbeništva in gradbenih materialov MEGRA. Pionirji med dobitniki, ki so zbrali pogum ter strokovni komisiji prepustili presojo svojega izdelka in poslovnega sistema, so bili: Okno JELOTERM, proizvajalca Jelovica, lesna industrija d.d. Škofja Loka, Leseno okno D01, proizvajalca Marles hiše Maribor d.o.o. in Leseno okno INO-68, proizvajalca INLES HRAST proizvodnja, trženje in inženiring d.d. iz Ribnice.

S prvim ocenjevanjem je bil led prebit in rumeno-oranžno-modra hišica z belo zvezdico, blagovna znamka znaka kakovosti, je postajala vedno bolj razpoznavna oznaka za priznanje celovite kakovosti izdelka ali storitve. V Sloveniji se je uveljavila kot edinstven certifikat s področja graditeljstva. Celovita kakovost pomeni več kot tehnične zahteve, predpisane s standardi, pravilniki ali normativi. Označuje kakovost, s katero so pri graditvi zadovoljni vsi: od naročnika, uporabnika, lastnika do širšega družbenega okolja. To je mogoče le takrat, ko merila vključujejo najnovejše in najvišje tehnično-tehnološke zahteve glede izdelka ali izvedbe storitve, proizvodnje ali poslovnega sistema, vgradnje in uporabe, vzpostavljenega sistema stalnega razvoja in izboljšav, skrbi za varovanje okolja in obvladovanja celotnega življenjske dobe izdelka.

Zanimanje za ocenjevanje se je v letu 1998 povečalo in razpisanih je bilo že šest področij ocenjevanja: stavbno pohištvo (okna in notranja vrata), opečni zidni bloki ter izdelki in storitve s področja hišne energetike (hranilniki toplote, sončni kolektorji in dobava plinskih grelnikov).

Leto za tem je bilo razpisanih že deset področij ocenjevanja in na radgonskem sejmu MEGRA 1999 podeljenih devet znakov kakovosti.

V letu 2000 je bilo področij ocenjevanja štirinajst, zato je zaradi obsežnosti podeljevanje potekalo na treh prireditvah. Tako kot v prejšnjih letih je bilo šest znakov podeljenih na sejmu MEGRA 2000.

Novost pri ocenjevanju so bile izvedbe obnov fasad, ostrešij in kritin na stavbah kulturne dediščine in stavbah s sestavinami kulturne dediščine. Pri ohranjanju kulturne dediščine je zlasti pomembna izvedba, prilagojena veljavnim merilom kulturnih spomenikov, zato sta bila priprava meril in ocenjevanje za to področje zelo zahtevna in vsekakor izstopata iz okvira ostalih ocenjevanj. Šest znakov kakovosti je bilo podeljenih na ljubljanskem gradu v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine.

Tretja prireditev, na kateri so bili podeljeni štirje znaki kakovosti najboljšim betonarnam in separacijam kamenih agregatov, je bil 5. kongres o cestah in prometu na Bledu. Podelitev je omogočil organizator kongresa, Družba za raziskavi v cestogradnji.

Ob koncu leta 2000 se je začelo tudi ocenjevanje storitev s področja obrtniških in zaključnih del v gradbeništvu. Šest znakov kakovosti je bilo podeljeno februarja 2001 na sejmu DOMOFIN v Celju, v organizaciji CESPA d. o. o.

V letu 2001 je bilo podeljenih na sejmu MEGRA 2001 pet znakov kakovosti in sicer: izdelkom stavbnega pohištva, sistemu kanalizacijskih cevi in betonskim robnikom.

Zadnje področje ocenjevanja v letu 2001 so bili obrati za proizvodnjo asfaltnih zmesi. Pet znakov kakovosti je bilo podeljenih novembra 2001 na 6. Kolokviju o bitumnih pod pokroviteljstvom in v organizaciji Združenja asfalterjev Slovenije, ki je aktivno sodelovalo tudi pri pripravi meril ocenjevanja.

Leta 2002 je bilo podeljenih 5 znakov kakovosti na sejmu DOMOFIN v Celju, 9 na sejmu MEGRA in 3 na kongresu o cestah v Portorožu.

Vzporedno z ocenjevanjem se je leta 2003 projekt ZKG razvijal naprej. Rdeča nit sprememb je bil razvoj dobre gradbene prakse (DPG) na tematskih področjih. V sodelovanju s strokovnjaki iz Gradbenega inštituta ZRMK in ostalih ustanov je bil pripravljen projekt ocenjevanja izvedbe cementnih estrihov, elementov za zaščito pred hrupom.

V letu 2004 se je nadaljevala priprava posameznih projektov v okviru modela dobre gradbene prakse. Na sejmu MEGRA v Gornji Radgoni je bilo podeljenih devet znakov kakovosti. Podelila sta jih minister za okolje, prostor in energetiko mag. Janez Kopač in Miro Sotler, podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije, ki je tudi pokroviteljica projekta.

Zadnji trije znaki kakovosti v letu 2004, za betonarne za proizvodnjo transportnega betona in separacije kamenih agregatov za gradbeništvo, so bili podeljeni na 7. Slovenskem kongresu o cestah in prometu v Portorožu. Priznanja sta podelila Borut Gržinič, sekretar združenja za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala Gospodarske zbornice Slovenije, in prof. Vukašin Ačanski, predsednik strokovnega odbora kongresa.

Dve leti nazaj je 10 priznanj najboljšim podelil minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak na sejmu MEGRA 2005 v Gornji Radgoni.

V lanskem letu je minister za okolje in prostor, dr. Janez Podobnik, na sejmu MEGRA 2006 dobitnikom izročil sedem priznanj.

V sodelovanju z Združenjem asfalterjev Slovenije pa sta bili v Kranjski Gori podeljeni še dve priznanji s cestogradbene stroke, asfaltnemu obratu in izvedbi žlebičenja voznih površin.

Doslej je bilo tako izvedeno ocenjevanje že na šestindvajsetih področjih in na različnih prireditvah je bilo podeljenih 108 priznanj.

Ocenjevanje za znak kakovosti v letošnjem jubilejnem letu se je že pričelo. Prva priznanja naj bi slavnostno bila podeljena na mednarodnem sejmu MEGRA v Gornji Radgoni, kjer načrtujemo tudi širšo promocijsko akcijo za predstavitev projekta znak kakovosti in dobitnikov priznanj. Poleg tega bo o samem projektu in dobitnikih predstavljeno v strokovnih revijah in mediji, namenjenih širši javnosti in ostalih prireditvah.

Znak kakovosti velja tri leta in ga je potrebno vsako leto podaljšati. Komisija enkrat letno ponovno preveri vse parametre ocenjevanja in ugotovi ali izdelek oziroma storitev vzdržuje enako ali celo višjo raven kakovosti. Po treh letih je treba ocenjevanje ponoviti in za naslednje triletno obdobje pridobiti nov znak kakovosti.

 
 
 

PODELITEV PRIZNANJ ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

V torek, 7. marca, bodo v okviru slavnostne otvoritve sejma DOM na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podeljena priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu.

Priznanja bosta podelila predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar, in direktor Gradbenega inštituta ZRMK, Marijan Prešeren.
To je edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za njimi zaostajajo za največ deset odstotkov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.